Gstudio

NOVI BROJCompany News - MAŠINOPROJEKT KOPRING

Company News - MAŠINOPROJEKT KOPRING

LIDER U REGIONU
 
Kada je davne 1950. godine MAŠINOPROJEKT osnovan ukazom predsednika Vlade FNRJ, Josipa Broza Tita, kao preduzeće u oblasti mašinogradnje i projektovanja industrijskih objekata malo njih je imalo viziju današnje komapanije, koja u okviru svojih usluga ima i projektovanje javnih objekata, konsalting i inženjering. Oni su bili i ostali poznato ime gradjevinske industrije.
Interesantan je podatak da su, ubrzo po osnivanju baš stručnjaci „Mašinoprijekta“ dobili da izrade izvodjački projekat Titovog „Plavog voza“, ponosa naše mašinske industrije. 
U prvih deset godina uradjeno je dosta značajnih projekata koji su  unapredili rad mašinskih postrojenja, od kojih su poznati strug P-3 koji se serijski proizvodio u industriji mašina „Potisje“ i specijalna bušilica za obradu motora u Rakovici. 
„Mašinoprojekt“ se postepeno razvijao i unapredjivao u specijalizovano preduzeće za projektovanje industrijskih objekata i postrojenja. Najveće industrijske centre bivše Jugoslavije projektovao je „Mašinoprojekt“, pomenućemo samo neke: Železara Ravne u Jesenicama, Cementara Beočin, Fabrika vetačkih đubriva Šabac, Fabrika automobila „Crvena zastava“ u Kragujevcu, Kombinat aluminijuma Titograd, Fabrika cinka i olova Titov Veles i mnoge druge. Projektovali su i u inostranstvu livnice, u Alžiru i Sudanu.
Uradili su i veliki broj energetskih postrojenja, kotlarnica, gasifikaciju i toplifikaciju gradova, učestvovali u izradi projekata  termoelektrane Nikola Tesla Obrenovac i Drmno, zatim i u transportnim sistemima na površinskim kopovima Tamnava, Obrenovac, Majdampek.
„Mašinprojekt“ od 1990. godine uz svoje ime dodaje KOPRING što znači konsalting, projektovanje i inženjering. Tako su pored projektovanja industrijskih objekata u usluge uvrstili i projektovanja javnih objekata, kao i projekt menadžment.
Dva najveća projekta iz tog vremena su u zemlji, Vojno medicinska akademija u Beograd  površine je 170.000 m2, ponos jugoslovenskog gradjevinarstva i u Moskvi Centar medjunarodne trgovine od 120.000 m2. U tom periodu je uradjeno i na desetine javnih objekata, stambenih naselja, bolnica, sportskih sala, hotela, rekreativnih centara. 
Danas Mašinoprojekt KOPRING zapošljava više od 250 inženjera i tehničara različitih profila a svoju primarnu delatnost fokusira na usluge projektovanja, konsaltinga i inženjeringa sa akcentom na projektima visokogradnje.
Tako velika koncentracija stručnog kadra, kao i kvalitet izvršenih usluga, brzina i efikasnost, njihova su najbolja preporuka za buduće poslove. Zbog toga je Mašinoprojekt već gotovo sedam decenija u projektanstkom vrhu u regionu. 
U Beogradu gotovo da nema zgrade na kojoj ili u kojoj Mašinoprojekt nije ostavio trag: objekat Narodne banke, zgrada pravosudnih organa u Nemanjinoj, zgrada Starog dvora, Aerodrom Nikola Tesla i centar oblasne kontrole letenja, u Novom Beogradu stambeno poslovni kompleks Belviile, poslovni kompleks Airport City, Kombank Arena, hotel i poslovni centar Falken stajner, Glavni poštanski centar u Zemunu samo su neki od reprezenata.
I širom Srbije „Mašinoprojekt“ je ostavio vidan trag izvodeći najznačajnije objekte za potrebe različitih industrijskih grana od prehrambene industriji: Banini, Bambi, Aleva, Dijamant do automobilske Fiat u Kragujevcu, Tigar u Pirotu i kao i u drugim Bosh u Beogradu, Vibak u Jagodini, Falke u Leskovcu, ...
Radili su i projekte finansirane i nadgledane od Evropske i Svetske banke i to: za gasifikaciju KCS Beograd i KC Niš, projekt menadžment usluge tokom gasifikacije pet gradova u Republici Srbiji: Valjevo, Subotica, Pančevo, Čačak I Užice.
Ništa manje nisu značajni projekti u okviru cementara: Holcim, Titan i Lafrage.
Sa takvim iskustvom u projektovanju, intelektualnim potencijalom i znanjem koje imaju u Mašinoprojektu, što je i njihova najveća vrednost, nije bilo teško dobiti i uraditi bilo koji posao u oblasti gradjevinarstva. Prisutni su i danas na mnogim gradilištima u zemlji i svetu.
U Ruskoj federaciju su u Sočiju projektovali 270.000 m2 olimpijskog sela. Iste godine su u Angoli predali idejni projekat za vojnu bolnicu 200.000 m2 i pet farmaceutskih centara, a dve godine kasnije u Kazahstanu Onkološku kliniku u Astani od 100.000 m2.
I danas kao i pre Mašinoprojekt je prisutan na najprestižnijim projektima u zemlji: Beograd na vodi – 73.000 m2, Skyline u Beogradu – 120.000m2, Voždove kapije – 110.000 m2, Central Garden – 100.000 m2, Airport city – dve kule- 100.000 m2, Šoping centar na Zvezdari 130.000m2, pijaca Palilula – 13.000 m2 design & build projekat. U Crnoj gori apartmane i hotel na Lustici ukupne površine 30.000 m2.
Malo je prostora da bi se najbrojali svi značajni objekti ali i nagrade za proteklih 67.godina postojanja Mašinoprojekta. 
Mašinoprojekt KOPRING je dobitnik mnogih prestižnih nagrada i priznanja. Od Privredne komore Beograda nekoliko nagrada od 2004.godine „Privredni pobednik“, 2006.godine za najbolji enterijer godine i 2011. za dizajn objekata sa enterijerom za „Centar oblasne kontrole letenja Beograd“.
Za projekat Narodne banke na Slaviji dobili su 2006.godine nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, a isto priznanje na republičkom nivou stiglo im je za „Najbolji brend Srbije u 2012.godini“.
U decembru 2007.godine uručena su im priznanja „Diskobolos“ iz oblasti projektovanja informacionih sistema a dve godine kasnije isto priznanje su dobili za telekomunikaciono računarski sistem u kompleksu objekata JP „EPS“ i Privrednog društva za distribuciju električne energije u bloku 20 u Novom Beogradu.
Slede nagrade „Najbolje iz Srbije- za korporativni brend“ koju dodeljuje Ministarstvo Trgovine i usluga, Privredna komora Srbije i časopis Privredni pregled .
Ne treba zaboraviti da Mašinoprojekt KOPRING ulaže značajna sredstva kao društveno odgovorna kompanija u razvoj ambijenata u kojima živimo i radimo, pomažući sve oblasti našeg društva: kulturu, nauku, zdravstvo, sport, verske objekte, zbog čega se u njihovim vitrinama nalazi veliki broj zahvalnica i priznanja.
Mašinoprojekt KOPRING je jedna od retkih kompanija u Srbiji koja može da pruži kompletnu uslugu svakom klijentu od urbanističkog projektovanja, idejnog rešenja, idejnog i glavnog projekta, ishodovanja uslova, dozvola i saglasnosti, tenderskog procesa, projekt menadžmenta do tehničkog prijema i učestvovanja u dobijanju upotrebne dozvole.
Kako sami kažu „Naš posao je da klijentima pomognemo da uobliče svoje ideje i izgrade svoje vizije”. 
 
Tekst. Gordana Kovačević
 
 
 
 
 

Top