Gstudio

NOVI BROJAPARTMAN DUPLEKS

APARTMAN DUPLEKS

Autori: Dragana Popović dia i Aleksandar Marković arh.
Lokacija: Beograd
Godina projektovanja: 2013
Godina izvodjenja: 2014 – 2017
Foto: Rade Kovač
 
Atmosfera apartmana lociranog u srcu gradskog jezgra, uz prometnu saobraćajnicu prepunu legendarnih urbanih markera i toponima,podseća na emotivno putovanje iz sna, svet za sebe i oživljenu fantaziju punu svetla i utisaka.
Dvostrano osunčani dupleks (zapravo trostrano, ako računamo čak deset pozicija krovnih prozora) sa jedne svoje strane omogućava pogled na maštovito oplemenjena beogradska unutrašnja dvorišta i bašte, a sa druge, preko komšijskih krovova, Dorćola i dunavske obale, na one iste panorame i pejzaže koje je ovekovečio na svojim slikama Uroš Predić posmatrajući ih iz svog ateljea u potkrovlju u neposrednom  komšiluku.
Stvaranje ovog doma za višečlanu porodicu, nije predstavljalo samo dizajnerski izazov. Prvenstveno, trebalo je savladati obiman inženjersko-izvodjački poduhvat koji je podrazumevao totalnu rekonstrukciju krova, nove tavanice, remodelovanje dvoetažnog kompleksa, uz potpuno nove instalacione sisteme i sklopove koji funkcionišu kao celina, a pružaju i mogućnost podele dupleksa.
Neuobičajeno za formiranje dupleksa, gde se dimenzionisanje unutrašnjeg stepeništa krajnje racionalizuje, potenciranjem slobodnog centralnog prostora po vertikali, preovladao je osećaj nesputanog volumena, kakav obično pružaju kuće.
Uz pripojenu tavansku etažu apartmanu na donjoj etaži, relaksiranim tretiranjem dostupne kubature rezervisane samo za jednokrako drveno stepenište na  čeličnoj potkonstrukciji i uz pasarelu koja povezuje prostore na gonjoj etaži, neočekivano se stvorio efekat lofta.
Prozori koji su pozicionirani na raznim krovnim ravnima (neki i do visine od 8m unutar dupleksa) opremljeni spoljnim i unutrašnjim roletnama, putem integrisane funkcije daljinske kontrole, formiraju prijatnu mikro-klimu u svim godišnjim dobima.
Ulazni hol popločan granitom neutralnih sivih prirodnih tonova predstavlja komunikaciono čvorište apartmana, ka svim zonama na oba nivoa dupleksa.
Kao i svi drugi prostori pod granitnom keramikom (kuhinja, kupatila…) i ovaj antre poseduje podno grejanje sa mogućnošću daljinske kontrole- što dodatno pojačava osećaj udobnosti.
U odabiru dizajnerskog ključa kroz koji je rešavan enterijer apartmana, dominantna je bila pripadnost objekta (gradjen 1922.god.) “zlatnom periodu” beogradske gradske arhitekture, tj. razdoblju izmedju dva svetska rata.
Zatečeni stan kome je po projektu dodat tavanski prostor, predstavljao je i po strukturi i po materijalizaciji tipičan salonski stan tog perioda.
Stoga je i autorski tim, naročito u pozicijama fiksnog mobilijara stolarskih radova, kao i kroz gipsarske aplikacije u montažerskim radovima vezanim za spuštene plafone, krenuo tim putem. 
Minuciozni rad na detalju stepeništa, pervajza, futera, krila unutrašnjih vrata, parapetnim oblogama, unutrašnjim špaletnama oko prozora i drugih otvora, sve do visokoprofilisane podne sokle, bio je pravi izazov za stolarski segment enterijera.
Realizacija je doprinela formiranju suštine karaktera otmenog salonskog apartmana za današnje vreme, a po stolarskoj recepturi klasičnog obrasca.
Na ove fiksne elemente nadovezali su se plakari, garderoba i drugi mobilijar koji prati svaki porodični dom, a koji su od strane autora tretirani “skulptoralno”, sa željom da daju odredjeni pečat adekvatan funkciji prostorija u kojima su- bilo da je reč o dečijim sobama, spavaćim ili radnim.
Kuhinja je kreirana po meri korisnika, pozicionirana na relativno malom prostoru, ali uz velike ambicije da zadovolji sve potrebne funkcije, od jutarnjeg espresa, do spremanja  zahtevnih porodičnih obeda.
Za radnu ploču korišćen je atraktivni material – crni “FENIKS” kao pandan granitu na podu i zidu izmedju kuhinjskih elemenata.
“Kuhinjsko ostrvo”, oaza za doručak i brzu užinu, diskretno je odvojena od dnevnog boravka netransparentnom pregradom. compact pločom koja predstavlja zaštitu od pripreme hrane unutar zone ali je autorima poslužila i kao podloga za minimalistički dizajn, kroz dodatni nepretenciozni linearni detalj.
Čak pet mokrih čvorova (master-kupatilo, dečije kupatilo, apartmansko kupatilo, toilet za goste i vešernica) dizajnirani su svedeno, “okupani” u bele tonove, sa akcentom na funkcionalnost, sa idejom smirujućeg efekta i relaksiranog ambijenta.
Dnevni boravak u otvorenom prostoru obavezuje jedino na užitak koji može pružiti kamin, dominantnog izgleda, sa integrisanim ložištem i spremištem za drva. 
Spušteni plafoni uz integrisanu LED-rasvetu, sufitnu i ugradnu, uz podršku renomirane firme “Light Design Centar ” po zadatom konceptu. Inače, rasveta etabliranih brendova poput Flos, Artemide, Foscarini, Vibia, i dr. ambijentalno je rasporedjena u dupleksu, po smart house koreografiji.
Kamen “BRONZA AMANI” predstavlja kontrast belini zidnih platna i plafona.
Upravo takav sveden koncept zidova, kada je koloritna gama u pitanju, dozvolio je upotrebu “kuvanog” (termoobradjenog) hrastovog parketa, u slogu smaknutog brodskog poda. 
Da bi pretočili imaginarni svet u stvarnost autorski tandem je koristio ekološke materijale, minimalnu paletu boja, grafičko suprotstavljanje tamnih i svetlih tonova koji u kombinaciji sa svetlom i   stvaraju Zen efekat u kome su JIn i Jang u savršenoj harmoniji.
 
 

Top