Gstudio

NOVI BROJ Penthouse Dedinje

 Penthouse Dedinje

 
 Autori: Maja Necić, Dušan Nenadović, Dijana Novaković i Aleksandra Nikitin 
površina: 230m2
lokacija: Dedinje, Beograd
foto: Relja Ivanić
 
Moderan, dvostrano orjentisan stambeni prostor, široko otvoren prema idiličnom pejzažu beogradske ekskluzivne rezidencijalne zone -  Dedinja, predstavlja svojevrstnu verziju američkih loftova, prostora ekskluzivne namene, sa obiljem svetla i prekrasnih vizura.
 
Projekat enterijera velikog prostora, oko 230 metara kvadratnih, svojim idejnim konceptom istovremeno odražava i tipologiju mesta i morfologiju samog prostora, predstavljajući svojim finalnim reršenjem svojevrstnu arhitekturu u okviru arhitekture. Iskoristivši i potenciravši izuzetno povoljnu lokaciju stana, projektanti su otvaranjem friza prozorskih okvira duž čitavog spoljnog zida obezbedili panoramski pogled koji postaje ne samo sastavni već i dominantan element enterijera. Oko tog sveprisutnog urbanog rama i izvora obilja svetla, kreirana je prijatna fuzija najraznovrsnijih elemenata. Pošavši od principa apsolutne slobode, omedjene isključivo nivoom komfora, autorski tim je kombinovao najrazličitije elemente, od figurativnih primera modernog, savremenog stila življenja, pa do insertovanih impulsa koji predstavljaju eho proteklih era i kultura. Funkcionalna organizacija je takva da su dnevna i noćna zona jasno odvojene. Dnevna zona (koju čine kuhinja, trpezarija i dnevni boravak na koji se nadovezuje office), smeštena je u čist, pregledan prostor okupan prirodnom svetlošću koji celom svojom dužinom izlazi na terasu koja gleda na zelenilo i šumu koja okružuje lokaciju. Karakterističan element u dnevnoj zoni je drvena rešetkasta struktura koja povezuje sve ambijente. Svojom materijalizacijom ona čini prostor toplijim, prekida monotonu površinu plafona, a noću stvara zanimljiv svetlosni efekat u prostoru. Noćna zona je jasno odvojena od ostatka prostora zidom sa drvenom enterijerskom oblogom koji se proteže celom dužinom stana. Čini je office, spavaća soba i master apartman sa pripadajućim komfornim walk-in garderoberom. Prostorom preovlađuju night blue tonovi koji ovu zonu čine intimnijom i ušuškanijom.  Za ovaj projekat namenski je dizajniran radni sto sa pripadajućim policama. Posebna pažnja je posvećena kompozicionom aranžiranju nameštaja, formiranju konfiguracijskih ostrvaca koji stanu daju toplinu pravog doma. Uz odabir boja, kontrast svetla i senki i panoramski pogled koji u stan uvek uvlači drugačiju vizuru u zavisnosti od doba dana, nastao je enterijer dizajniran po meri njegovih korisnika, prostor u kome će se oni koji u njemu borave uvek dobro osećati.  
 
 
 

Top