Gstudio

NOVI BROJMODERNI SENJAK

MODERNI SENJAK

Autor: Jovanović Nenad
Lokacija:  Beograd
Godina projektovanja: 2014-2015
Godina izvođenja:  2016
Foto: dp  Dušan Šljivić
Postproduction of fotos:  Goran Petrović
 
Porodična rezidencija u ulici Senjačka na Senjaku (2014-2016), smeštena je u atraktivnom delu mirne gradske zone, gde dominiraju uglavnom privatni porodični objekti, prožeti zelenim površinama čiju funkcionalnu i estetsku autonimnost  obezbeđuje sam lokalitet. Zadatak za autora od strane inevstitora je da se na zapoceti projekat uradi enterijer i eksterijer u savremenom konceptu jedne gradske kuće. 
Objekat je eksterijerom projektovan u duhu moderne, sa jasnim obrisima Bauhaus škole, taj osnovni koncept postavke provlači se  kroz sve aspekte arhitekture i oblikovanja.Jasan odnos glavnog kubičnog volumena koji dominira estetski prema lokalitetu, postavka otvora, dispozicija stubova i masa, ostavlja prostor autoru da kroz materijalizaciju fasade, primenu novih materijala i izabranih kolorita, pokuša da realizuje ono što bi ona sam nazvao – post-modernistički prikaz gradske kuće. 
Obzirom da pod naletom savremenog načina življenja, moderne tehnologije, živimo vreme stagnacije duha i kreativnog identiteta, gde pojedinac sa idejom nije poželjan veće je to grupa ljudi koja proizvodi, u vezi sa tim su se sve kreativne linije društva našle u krizi, stagnaciji, pukom re-oživljavanju svih dosadašnjih pravaca u umetnosti.
 U takvoj atmosferi, ovaj projekat je pokušaj autora da kroz materijalizaciju enterijera i eksterijera,  proba da napravi koncept gde korisnik razmišlja, prostor koji  oslobađa um i neopterećuje ga a sa druge strane likovno izdvaja određene celine prostora i vraća umetnost tamo gde joj je mesto – na početak stvaranja svih ideja.
 Kuća funkcionalno figuriše sa tri osnovna nivoa. Prizemlje u linearnom smislu obuhvataju veliki dnevni boravak ( 130 m2 ), ulazni deo-hol  u sredini i kuhinja sa delom za ručavanje.  Sve nabrojene zone u prizemlju  imaju vizuelni i fizički odnos prema unutrašnjem dvorištu. On je direktan i estetski neposredan, osim ulaznog dela. Gornji nivoi su programski ispraćeni adekvatno za jedan ovakav objekat, sve je tu.  Dvorište je koncipirano kao nastavak „priče“ o glavnom nivou-prizemlju, ono korespondira sa kućom po svim aspektima, reklo bi se dvosmerno. Privlači unutrašnjost objekta ka sebi, s druge strane sastavni  je i intergralni deo enterijera.  
Projektovano sa jasnim linearnim pravcima kretanja, centralno mesto zauzima bazen  oko koga se kontrolisanim pozicioniranjem zelenila pravi utisak „urbanog džepa“ jedne  mikro celine odnosno gradske kuće .  Unutrašnje uređenje kuće, njen koncept, je ukratko lični autorski omaž svim kreativnim segmentima  jednog savremenog društva. 
Funkcionalno jasno definisana , sa komfornim unutrašnjim dimenzijama  i prostorima, ovo je pokušaj da se zajedno sa klijentima stvori nenametljiv  i estetski slobodan prostor, koji ostavlja posebna mesta iza sebe. Ta stvorena mesta, se preko umetničkih slika na zidovima savremenih autora, svedenog mobilijara i pastelnog svetlog kolorita, doživljavaju kao promena u svakom smislu. 
Enterijer prihvata formu „galerije“, a ona  vremenom postaje nenametljiv deo inspiracije korisnika. 
Prostor neprekidno prožima kontrast prirodnih i savremenih materijala, koloritom i uklapanjem postiže se likovni balans za duže vreme. Dimenzionisanje svih elemenata unutar enterijera je modularno prema zadatom prostoru, i u kombinaciji sa veštačkim i prirodnim osvetljenjem kreira u izdvojenim zonama jednu posebnu sliku za sebe.
 Deo te ukupne slike koje je stvorena su i klijenti, koji su sa puno ljubavi i razumevanja učestvovali u formiranju jednog ovakvog prostora. To je danas, složićete se retko....... 
 
 

Top