Gstudio

NOVI BROJ KUĆA U RIU

 KUĆA U RIU

Autor: Vladimir Todorović,dia 
 
Pri projektovanju ovog zdanja arhitekta Todorović je bio inspirisan izuzetnim primerima, kalifornijskih kuća, koje je poznati arhitekta Richard Neutra, projektovao od 1932 do 1940 godine, po obroncima okolnih brda oko Los Anđelesa i duž 2000 kilometara duge morske obale. Savršena Neutrova geometrija rezidencijalnih ostvarenja, postala je neka vrsta manifesta nove modernosti i savršen poligon za buduća slična eksperimentalna ostvarenja. Dizajn ovih kuća se odlikovao naglašenim izduženim horizontalnim linijama, koje su podržane sa svega nekoliko dodatnih  elemenata, pre svega kontrastno postavljenom zatvorenom fasadom sa jedne i otvorenom staklenom fasadom sa druge strane. Vertikale su bile pridružene opštoj kompoziciji postavljanjem ravnog krova, koji je projektima davao poseban element geometrijske čistote. Ova osnovna arhitektonska gramatika  više nego uspešno je primenjena i pri realizaciji kuće u Rio de Janeiru, omogućivši nastanak fantastično izbalansiranog prostora, u neposrednoj vezi sa prirodnim okruženjem. Kuća je projektovana kao porodični stambeni objekat za četvoročlanu ”evropsku” porodicu u zaštićenoj četvrti u okviru kondominijuma u stambenoj zoni Recreiro na 200m od obale Atlanskog okeana  i njena unutrašnjost odiše opuštenom atmosferom, koja je suprostavljena vibrantnom horizontu i energiji mora. Navike koje je klijent imao morale su biti prilagođene načinu života u potpuno drugačijem okruženju po pitanju bezbednosti, komunikacije, stila, funkcionalnih sadržaja i vizuelno-estetskog ambijenta grada kao što je Rio de Janeiro.  Objekat je postavljen kao poluatrijumski sa bazenom koji je epicentar svih dešavanja u objektu. Ukupna BRGP objekta je 660m2 koja je podeljena na suteren, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat (vertikalna kominikacija sa ravnom krovnom terasom koja se koristi, ali koja nije ušla u ukupnu BRGP). 
Otvorene i poluotvorene (trem) zone su namenski postavljene uz bazen koji je postavljen tako da pruži višenamenske sadržaje u vidu. Iz bazena potopljenim stepeništem ili podvodnim prolazom (direktno) se može pristupiti vlažnoj sauni. Trem zona je prostor koji se najviše koristi i u kome se provodi najviše vremena. Stoga je opremnjen sadržajima za odmor, zabavu, društvene igre, obedovanje i spremanje tradicionalnog ”ćuraska” tj. roštilja i sa neophodnom pratećom kuhinjskom opremom (sudopera, ledomat i frižider).
Generalno, prizemni deo objekta je sadžajima okrenut atrijumu odnosno bazenu. Zbog postojećih klimatskih faktora neki elementi ”mediteranskog” koncepta su namerno izostavljeni kao što je to slučaj sa vetrobran zonom. Jednostavno, tampon zona nije potrebna. Važno je da se sa ulazne zone sagleda veći deo prizemlja. Salon tj. dnevni boravak je u Brazilu više stvar pokazivanja i estetike neko korišćenja. To se može reći i za veliku trpezariju koja se koristi malo puta godišnje, samo u vreme nekih proslava u okviru uže porodice. Kuhinja je mesto gde se uz manji bar pult ili trpezarijski sto provodi vreme u nekoliko kišnih meseci u toku godine.  Vertikalna komunikacija povezuje od suterena do ravne (korisne) krovne terase sve etaže između pomoću čeličnih stepenica i lifta, a sve u okviru staklenog kubusa koji kao pilon razbija horizontalnost objekta.
U prizemlju se u neposrednoj vezi sa tremom nalazi i gostinski apartman sa svim neophodnim sadržajima (prostrani sanitarni čvor, direktna komunikacija sa zadnjim dvorištem, garderoba i prostrana spavaća soba).
Sprat je podeljen na polu-javni (radni deo) na galeriji koja se nalazi delimično iznad zone dnevnog boravka i zatvoreni privatni deo u kome se nalaze tri odvojena stambena apartmana (dva dečija i veliki roditeljski). Svaki od ovih apartamana ima standardne sadržaje (garderober, sanitarni čvor, spavaću sobu i terasu). U zajedničkom hodniku se nalazi plakar za posteljinu, jastuke, prekrivače i servisni lift povezan sa perionicom u suterenu). 
Na ravnoj krovnoj terasi nalazi se prostor za rekeaciju, zabavu, bar pult sa kompletnom šankovskom opremom, ležaljke za sunčanje, hidromasažna kada, ugaona garnitura….
Na delu ravnog krova iznad dnevnog boravka je instaliran sistem kolektora za prikupljanje solarne energije koja se koristi za toplu vodu u objektu i dogrevanje bazena. Drugi deo ravnog krova je pretvoren u zeleni krov sa tropskim egzotičnim rastinjem koji oplemenjuju prostor terase.       
Kompletna klimatizacija objekta povezana je na toplotnu pumpu vazduh – voda, gde se kao energent koristi električna energija. Bela fasadna obrada ima i praktičnu svrhu, jer surovo vlažna klima, blizina mora i insolacija nameću korisnicima da jednom godišnje okreče ceo objekat kao normalnu servisnu uslugu kroz tekuće održavanje u okviru zajedničkog kondominijuma.  
 

Top