Gstudio

NOVI BROJKompleks Agalarov

Kompleks Agalarov

Autor: Sanjin Grbić, dia
Rezidencija u Podmoskovlju
Godina projektovanja 2012-2014
Gradnja 2013-2015
 
Arhitekta Sanjin Grbić se predstavlja kao autor i projekta arhitekture i enterijera rezidencije koja se nalazi u okviru ekskluzivnog naselja zatvorenog tipa u Podmoskovlju.    Genius loci same lokacije ali i osobenosti autorskog jezika presudno su uticali na opredeljenje da se u prostoru potencira monumentalni duh zaboravljenih salonskih stanova, ali i neprikosnoven imperativ za udobnošću i otmenošću. Pripadajaća teritorija je veličine 300 hektara, sa fantastičnim pošumljenim terenima i jezerima. Pored rezidencijalne zone, u okviru naselja se nalazi golf klub sa terenom sa 18 rupa, golf akademija, Beach club, marina sa tihim elektromotornim čamcima, restoran, bazen… Lokacija rezidencije je u jednom od najlepših delova naselja, na blagom uzvišenju iznad jezera, sa južnom orijentacijom. Parcela je omeđena pristupnom saobraćajnicom sa severne strane, obalom jezera sa južne i susednim parcelama sa bočnih strana.  
Objekat je projektovan na tri nivoa, u suterenu su servisni prostori, u prizemlju je dnevna zona, sport i zabava, na spratu su smeštene sobe i prateći prostori. Ukupna površina rezidencije je oko 5000 m2. Preko ulazne zone pristupa se u prostrani dvoetažni hol sa dva zavojita stepeništa koji povezuju prizemlje i sprat . Hol predstavlja centralni prostor stambenog dela rezidencije. Hol je osvetljen preko lanterne koja je u nivou plafona zatvorena vitražem.
Ovaj artefakt govori i o istančanom ukusu vlasnika koji se umesto prolaznih modernih trendova odlučio za klasiku kao provereno i trajno opredeljenje u uobličavanju životnog prostora. Klasika je prisutna od poda do plafona, bilo u detaljima - bogato profilisani gipsani elementi, stilski lusteri iz minulih epoha, bilo opštem izrazu koji provejava kroz stambene jedinice. Zapravo, umesto reprodukcije ili puke interpretacije, enterijerska linija predstavlja originalnu reinterpretaciju klasičnog. 
U Prednjem, dvorišnom bloku sa terasom i sa pogledom na jezero smešteni su kuhinja, trpezarija, dnevni boravak sa dve zone (sedenje uz kamin i tv zona), pored toga, u aneksu se nalaze bazen, dve teretane i spa zona (ruska banja, hamam, slana soba floating, masaža, frízer, pedikir, manikir i soba za odmor.
U prizemlju se nalaze i vinska soba, bilijar, kućni bioskop i servisni prostori za elekro i mašinske instalacije.
Sprat predstavlja intimnu porodičnu zonu. Prema jezeru sa terasama smeštene su glavna roditeljska soba sa dva kupatila i dve garderobe, dečije sobe sa sopstvenim gardeobama i kupatilima. Na spratu se nalaze soba za igu i učenje, gostinske sobe sa pripadajućim garderobama i kupatilima, kabinet vlasnika i biblioteka.
Rezidencija je projektovana u neoklasičnom stilu, sa elementima osavremljenog francuskog baroka. Stil u enterijeru je eklektičan, spoj klasičnih elemnata kombinovan sa artdeco i savremenim nameštajem.
Enterijer je realizovan u dugotrajnom procesu razmene predloga, ideja uz naporan put do postizanja kompromisa i saglasnosti između arhitekte i klijenta.
 
 
Ambijent se odlikuje jakim emotivnim dejstvom koje potiče od pobuđenih reminiscencija na pojam i doživljaj klasičnog. 
 

Top