Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 89La seine musicale

La seine musicale

Autori: Shigeru Ban; Jean de Gastinse 
Fotografija: Luco&Sergio Grazia
Krajem aprila ove godine Pariz je dobio novu muzičku scenu, La Seine musicale. Po mnogima novo glavno muzičko mesta u Francuskoj, prvi put je otvorilo vrata za javnost i svojim izgledom potvrdilo da je japanski arhitekta Shigeru Ban, dobitnik Pritzker nagrade 2014 god. bez sumnje jedan od najznačajnijih svetskih arhitekata. 
  Projektovana u saradnji sa lokalnim arhitektom Jean De Gastinesom, zgrada se nalazi na gradskom zemljištu površine 2,35 hektara i proteže se skoro 280 metara duž obale otoka Seguin, ostrva na reci Seni, u zapadnom predgrađu Pariza. Dizajn odgovara ukrivljenosti ostrva, kao i industrijskog nasljeđa. Definisana karakteristika projekta je sferni auditorijum sa "jedrom" fotonaponskih panela, koji se okreću  prateći putanju sunca preko neba. Koncertna sala i auditorijum od 1.150 mesta dizajnirana je da podstiče vizuelnu i akustičku intimnost između izvođača i publike. Dok okružuju pozornicu, unutrašnji zidovi i plafoni pokriveni su različitim oblicima drveta i obrascima koji uspostavljaju toplu i prijetnu atmosferu.
Unutrašnjost koncertnerešetke sive boje svetli . Pored dvorane, shema uključuje i veliku višenamjensku koncertnu salu, manju klasičnu muzičku prostoriju, prostoriju za probe i za snimanje i niz maloprodajnih objekata. Sa javnim krovnim parkom koji se prostire čitavom dužinom samog objekta, jasan naglasak je stavljen na pristupačnost objekta i uključivanje I onih gradjana koji nisu ljubitelji muzičkih dešavanja. Posetioci očekuje fascinantan pogled na reku i okolni pejzaž. Brodski dizajn odgovara ukrivljenosti ostrva, a čitav projekat je zamišljen kao novi simbol  zapadog  Pariza.
 

Top