Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 89KAYAK OFFICE

KAYAK OFFICE

 
Autori: James Gamble Rogers
              Beinfield Architecture
Adaptacija devastiranih urbanih prostora, u svetu već duži niz godina predstavlja dominantan trend koji arhitektama pruža izuzetne kreativne mogućnosti, a investitorima priliku da  sa znatno manjim ulaganjima dodju do izuzetnih poslovnih prostora. Takav primer je i redizajn napuštene  policijske stanice koja je transformisana u prostorije kaiak.com, online turističke agencije sa sedištem u Njujorku. 
Novo enterijersko rešenje radnog  prostora predstavlja koherentan  kontrastni spoj arhitekturi gotskog stila koja odlikuje predhodno dizajnirano i originalno ostvarenje  arhitekte James Gamble Rogersa. Iskorišćavanjem visine hangarskih plafona, zadržavanjem jednog avio trupa koji je ubačen i insertovan kao funkcionalan deo prostora – prijemni pult, novo dizajnersko rešenje predstavlja prikladnu  intervenciju koja slavi grubu prirodu zgrade i istovremeno upućuje na poslovanje Kajak kompanije u avio-saobraćaju.
Projekat je realizovan od strane studia  Beinfield Arhitekture,  koji je  prilagodivši prostor nalik skladištu uz očuvanje bogatih detalja originalne strukturae kreirao uzbudljiv i originalan enterijer. Postojeće vidljive cigle i metalne  rešetke ostale su u svom izvornom stanju u novim poslovnim prostorijama izgrađenim od metala i stakla.
Okačeni trup aviona je podržan sa strane armiranom rešetkom i može mu se pristupiti samo sa pešačkog mosta, čime je istaknuta plutajuća i vazduhoplovna priroda dizajnerske intervencije. Kayak office istovremeno predstavlja i sedište digitalnog virtualnog konferencijskog centra koji povezuje New York sa drugim Kayak kancelarijama širom sveta. Logo kompanije je smešten u prizemlju i predstavlja sastavni arhitektonski element rešenja. U ovom delu su i izvršne kancelarije, dok se gornji nivo koristi za radni proctor i konferencijske sastanke. Polirani betonski podovi, metal i staklo u kontrastu sa izloženom opekom, uz insertovane avio delove, dali su ovom prostoru neuobičajen i izuzetno snažan utisak.
 
 
 

Top