Gstudio

Izložba Portreti arhitekataRetrospektivna izložba Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a

Retrospektivna izložba Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a

Časopis Enterijer je tokom oktobra i novembra realizovao pravi kulturološki poduhvat. U saradnji sa ULUPUDSOM (arhitektonskom sekcijom Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), organizovao je veliku manifestaciju ARHITEKTURA U SRBIJI (1953 – 2010) koja je obuhvatala retrospektivnu izložbu PORTRETI ARHITEKATA i istoimenu monografiju.
 
Manifestacija je obuhvatila veliku retrospektivnu izložbu PORTRETI ARHITEKATA kojom je dat presek najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja koja su obeležila period duži od pola veka. U centru Beograda, na prostoru od preko 600 metara kvadratnih, javnosti su stavljena na uvid dela najeminentnijih autora, članova ULUPUDS-a, od osnivanja 1953. god , do danas.

Izložbu je pratila reprezentativna monografija, koju je izdao izdavač VIZUELNO, izdavač I ENTERIJER MAGAZINA. U monografiji  su na 350 strana predstavljeni  autori koji su obeležili epohu u kojoj su stvarali. Svojim obimom, sadržajem I kvalitetom manifestacija je predstavljala  trajni omaz i civilizacijski trag za buduce vreme.  Inicijativa za realizaciju čitavog  projekta, potekla je od arhitekte Vladimira Lovrića, predsednika arhitektonske sekcije ULUPUDS-a. Prepoznavši kvalitet i osobenost časopisa Enterijer, koji od svog osnivanja prati i vrednuje ostvarenja domaćih arhitekata, ULUPUDS je poverio suorganizaciju manifestacije,  upravo časopisu Enterijer. Posetioci su mogli da sagledaju ogromno bogatstvo kreativnih umetničkih potencijala i raznovrsnih poetika graditelja koji su dali i daju veliki doprinos kulturnom ambijentu u nas. U prostoru Robne Kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici, u ambijentu posebno osmišljene postavke, koja je realizovana po projektu arhitekte Milana Dimitrijevića,  predstavljeno je 135 portreta arhitekata čime je dat  presek najznačajnijih dela i to počevši od osnivača Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a iz daleke 1953. godine: D. Brašovan, M. Belobrk, V. Maksimović, M. Minić, do plejade najpoznatijih arhitekata koji su stvarali u periodu dugom 57 godina među kojima su preminuli velikani kao što su: I. Antić, B. Bogdanović, A. Brkić, A. Đokić, B. Pešić ili aktivni stvaraoci S. Ličina, M. Mitrović, P. Vulović, B. Petrović ili J. Pilasanović, M. Jobst, M. i D. Marušić, B. Mitrović i brojni drugi.

Javnost je na izložbi mogla da se upozna sa jednom dugom  tradicijom  u oblasti oblikovanja prostora od 1953. godine do danas. Upravo ovakvim pogledom na tu delatnost koja u okviru ULUPUDS-a traje već preko pola veka, stručna ali i šira javnost mogla je da se informiše i dogradi svoj odnos prema nedovoljno istraženoj i poznatoj baštini i nasleđu, zapazi dobre tendencije kao i propuste, ali je to istovremeno bila i prilika da se novim generacijama ukaže na iskustva iz prošlosti koja su uvek podsticajna i obavezujuća. Tokom trajanja izložbe bili su organizovani prateći programi, predavanja, prezentacije, panel diskusije o aktuelnim temama: zelenoj arhitekturi-ekologiji, solarnoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti, velikanima srpske arhitekture, arhitekturi u medijima, na izložbama, arhitekturi kao potencijalu kulturne politike Srbije, projektantska i građevinska regulative i dr. Tokom mesec dana trajanja manifestacije, izložbu je videlo preko 20 000 posetilaca, a uzme li se u obzir i medijsko praćenje u svim vodećim elektronskim i pisanim medijima, javnost je dobila mogućnost da se upozna sa pravim kulturološkim bogatstvom, najznačajnijim autorima i ostvarenjima koja su deo i našeg nasleđa i svakodnevne arhitektonske vizure u Srbiji. 
 

Top