Gstudio

Dani enterijera DANI ENTERIJERA

 DANI ENTERIJERA

Nastavljajući sa tradicijom održavanja manifestacije DANI ENTERIJERA, koju je časopis Enterijer pokrenuo 2009 godine,  želeći da doprinese kulturološkom nivou beogradskog Sajma nameštaja, i za koju je dobio i specijalno priznanje žirija, organizovani su I DANI ENTERIJERA 3, koji su  na specifičan vizuelno atraktivan, edukativan i zanimljiv način pokušali da daju odgovore vezane za dizajn enterijera u svetlu svetske  ekonomske krize.

Top dizajneri, Top sajmovi, Trendovi 2012, Idealna Kuća 2012, i Hous & Apartments, bile su osnovne teme ovogodišnjih Dana Enterijera.  U vremenu u kome se  mnogi pitaju, šta je ono što im je zaista potrebno da bi dobro živeli, posetioci DANA ENTERIJERA 3, su imali priliku da u Hali 3 Beogradskog Sajma Nameštaja, čuju putem video zapisa odgovore I premišlanja najvećih  svetskih dizajnera Phillippa Starcka, Karima Raschida, Patricie Urquiole I Rona Arada,  šta dizajneri mogu učiniti u dobu koje bez sumnje ne nosi odlike duhovnosti I kreativnosti..   Poslovna mudrost, stabilnost i pouzdanost, bile su ključne poruke sa najpoznatijih sajamskih manifestacija tokom 2011 godine. Sajmovi u Kelnu, Parizu I Milanu, i pored postojeće krize ipak sa optimizmom očekuju predstojeću 2012 godinu.  Svoju viziju IDEALNE KUĆË 2012, nakon prve Idealne Kuće koju je realizovala arhitektica Anja Ivana Milić,  ove godine je realizovao  . Arhitekta Sanjin Grbić, koji se svojim nagrađenim projektom stambenog naselja Panorama Dedinje, kao i nizom rezidencijalnih objekata projektovanih u duhu moderne,  već dokazao kao jedan od najznačajnijih srpskih autora, čiji se rad odlikuje izuzetnim kreativnim spojem kompozicione rigoroznosti i vizuelne poezije. Smeštena izmedu mora i neba, u jednom od najatraktivnijih delova budvanske rivijere, ova moderna vila reprezentuje sve dobre odlike kuće za odmor, realizovane u duhu mediteranske ahitektureModernost i tradicija koegzistiraju na ovom objektu ravnih linija, predstavljajuci izvanrednu ilustraciju arhitektonskog dizajna koji podjednaku pažnju posvecuje i arhitekturi vile i njenom enterijeru . U okviru manifestacije  predstavljen je specijalan tematski broj HOUSE&APARTMENTS, posvećen prikazivanju najuspešnijih ostvarenja stambenih i rezidencijalnih enterijera u Srbiji. Ovo specijalno izdanje  daje odgovor na pitanje koje su odlike novog komfora u našem bučnom vremenu u kome granice između javnog i privatnog postaju sve nevidljivije? Da li potraga za sopstvenim mikrokosmosom znači reanimiranje unutrašnjeg života prostora, kreiranje sveta u kome će predmeti imati pre svega estetsku i poetsku vrednost? Ili je pak reč o iskonskoj potrebi čoveka da nađe sigurno sklonište i unutrašnji mir? 

Posetioci Sajma Nameštaja su imali priliku da čuju i odgovore koje su na nove izazove dali mladi srpski dizajneri koji su nas predstavljali na Salon Satelite u Milanu u okviru postavke Creative Space Serbia, ali i da svakodnevno od 17h do 20h, u okviru interaktivne kreativne radionice koju su sa posetiocima održavali mladi dizajneri članovi PERO ART radionice, pomognu svojim najmlađima da nađu pravi odgovor za uređenje njihovog životnog prostora. Najveću atrakciju Dana Enterijera, predstavljali su izložbeni eksponati na samom štandu, ROŠULA akademskog umetnika Viktora Kiša i sto sa kožnom pločom akademskog slikara Borisa Kiša.  

Top