Gstudio

NOVI BROJStan u Banja Luci

Stan u Banja Luci

Autor - Spomenka Lilić, d.i.a.
Stan se nalazi u jednoj novosagrađenoj  višeporodičnoj zgradi.  Kao rezultat izuzetnog odnosa klijenta i autora, kopletno rešenje enterijera je usaglašeno pre početka izvodjenja gradjevinskih radova. U samoj realizaciji javljaju se problemi skromne ponude  materijala i opreme na lokalnom tržištu, a koji su ipak rešeni na planiran način upornim angažovanjem autora i klijenta. Ceo proces realizacije je trajao nešto manje od dve godine.
Petosobna stambena jednica je funkcionalno podeljena na dnevni i spavaći korpus. Projektovanim funkcionalnim rešenjem je ostvarena predispozicija za kreiranje mninimalističkog koncepta ambijenta dnevnog prostora. U primenjenoj kompoziciji naglašene su jednostavne i čiste proporcije kao i prisustvo dekorativnog minimuma. 
Rešenje ulaznog prostora zadovoljava zahtev klijenta za prostorom za odlaganje u dva velika plakara, ali i nameru  autora  da ostvari jedinstven identitet ovog prijemnog prostora. Ulazni hodnik  je povezan staklenim vratima sa dnevnim boravkom koja svojom transparentnoscu i lakocom obezbedjuju medjusobno prožimanje ova dva prostora. Zidna tapeta nije samo dekorativnog karaktera već kompletnom utisku dorinosi kroz posebnost motiva printa.
Prostor dnevnog boravka je komforan i otvoren, te objedinjuje prostor trpezarije i kuhinje. Primenjene su čiste linije, ravne površine, nizak nameštaj vrhunskih italijanskih dizajnerskih ostvarenja, jednostavne boje i teksture prirodnih materijala. Enterijer je inspirisan zemljanim tonovima u kombinaciji sa belom i grafitnom bojom. Drvo u vidu beljenog hrasta na podnim površinama doprinosi osećaju prostranosti i pruža adekvatan okvir formi primenjenog mobilijara.
Projektovana rasveta sa opcijom dimovanja ostavruje značajan doprinos u kreiranju ambijenta, a spušteni lusteri dodatno akcentiraju važne konceptualne tačke prostora.
Prostor kuhinje je pultom povezan sa dnevnim boravkom. Projektovane linije kuhinje su dosledno pročiscene i lišene detalja, u prvi plan izvire lepota primenjenih materijala i forma kompozicije. Ceo koncept je naglašen medjusobnim kontrastom materijala – glamurozni beli visoki sjaj i iveral sa naglašenom teksturom drveta. Ugradni kuhinjski aparati svojim dizajnom dosledno slede kocept svedenosti u enerijeru.
Privati korpus - roditeljska soba, decije sobe, radna soba i dva kupatila,  projektovan je u skladu sa ličnim afinitetima klijenata uz pažljiv odabir primenjenih materijala i boja.
 

Top