Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 88 BIG FASHION Vidikovac

 BIG FASHION Vidikovac

 
Potrošačka kultura, informaciono doba, tehnologije, ekološka održivost, univerzalna tolerancija su atributi vremena u kome živimo i koje dolazi – budućnost !
Na lokaciji veličine od oko 15 ha, projektovan je jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu površine cca 120 000m2. Slobodna forma objekta predstavljaće jedinstveni reper, pružajući novu lepšu sliku na samom ulasku u grad iz pravca Ibarske magistrale.
 
Projekat je realizovao studio Dizajn Arhitektura, iskoristivši prednosti razigranog terena, za pozicioniranje zaobljenog objekta i obezbeđivanje fluidnosti čitavog prostora. Objekat je potpuno domaći „proizvod“ iza kojeg stoji tim autora i izvođača iz Srbije.
Iluminirani oblak_objekat koji levitira na diskretno osvetljenjom podijumu.
U pozadini je silueta pobrđa - brežuljaka Šumadije koji se spuštaju prema Savi, otvara se fantastičan pogled - istorijska veduta granica imperija.
  
Pokrenuta forma i prirodni tokovi su prostor za spontan i logičan tok misli bez prepreka. Na elipsoidnim proširenjima pored vode i zelenila zastaje se da se napravi predah, prostor za odmor i razmišljanje. Nebo se vidi kroz kupolu. Prostor se lako pretapa iz spoljašnjeg u unutrašnji. Svetlost materijalima daje novi izgled. 
Zelene oaze zašle su u unutrašnjost prostora pružajući time nesvakidašnja odmorišta u samim ulicama „molla“. Koridor poprima karater gradske ulice. 
Sve postaje umetnost : Bašte restorana, Logo poznatog brand-a. Lutke u izlogu - avantguard ! Artwork u atrijumu. Muškarci i žene: klasičan ili hypster ili casual style. 
Blago zakrivljene ulice otkrivaju niz izloga inicirane dugim i elegantnim belim linijama. Kao u svemiru, centri elipsi ubrzavaju i usporavaju tokove. Kretanje se odvija prirodno, harmonično, prepušta se korisniku da bira. 
 
Teren pada prema zapadu. Preko donje i gornje palube se pristupa objektu u kome je smešten centar umetnosti prodaje, kupovine, zabave i kulture. Prirodan pad terena omogućava korisniku pristup na jednom nivou u objekat, izlaz na drugom bez ikakvih prepreka – korisnik nije zarobljen skrivenim tokovima i marketinškim lavirintima - manipulacija ne postoji. 
 
Unutrašnje ulice su široke i osvetljene prirodnom svetlošću preko lanterni i atrijuma slobodnih linija.
Forma je u izgledu mirna - dve jednostavne horizontale. U osnovi je pokrenuta i prirodna jer odražava unutrašnju funkciju i logiku kružnog kretanja kroz "mall" . 
 
Jedinstvena forma fasade konstruisana je iz perimetarski razvijenih trouglova. Jasna geometrija modula, omekšana je samom jastučastom teksturom materijala, formirajući lagani vazdušast izgled objekta koji kao da lebdi. Noću, objekat potpuno osvetljen, pravi novu dramatiku prostora, poziva iz raznih delova grada na druženje, suigru, doživljaj. 
Traka sa reklamama je integralni deo dizajna fasade. Dinamika promena odražava suštinu funkcije. Složena zaobljena "envelopa" - oblak na horizontu je "landmark" sagledljiv iz udaljenih perspektiva. Svetlost koja iz objekta „curi“ putem krovnih lanterni komunicira sa čitavim okruženjem. 
 
Parking prostor za više od 2500 vozila i veliki broj ulaza u objekat pružaju dodatan komfor. Prirodni pad terena iskorišćen je za parking platoe delimično pod vedrim nebom, drugim delom natkrivene sa procepima za dobijanje dnevne svetlosti. Svakom korisniku prostora pruža se pristup objekta do željenog nivoa, bez upotrebe eskalatora i liftova. Jednostavno, neprekinuto kretanje princip primenjen na samom objektu dominira i u spoljnom uređenju.
 
Lokacija, do sada potpuno zapostavljena dobija novo tumačenje, vedro pozivajući ljude u grad, pružajući nove doživljaje u skladu sa potrebama i modernim dobom. Opredeljenje za upotrebljene materijale, sažetost forme, harmonični kolorit i pogled ka budućnosti čine ovaj projekat opravdanim i potrebnim. Upotreba moderne tehnologije, održiva arhitektura, pretvara predgrađe u grad u potpunoj harmoniji sa okruženjem.
 
 
Investitor: BIG CEE, Beograd
Lokacija: Ibarska Magistrala
Autori: D. A. Dizajn Arhitektura
Ukupna bruto površina objekta biće 120.000m², prodajni prostor 70 000 m²
 
ABOUT COMPANY
 
BIG CEE Serbia is a part of Big Shopping Centers Israel, which currently holds and manages 58
active shopping centers throughout the world, including 27 shopping centers in the USA and 3 in Serbia.
 
BIG CEE Serbia currently operates its first project in Serbia, BIG Shopping Center Novi Sad (GLA 37.000m2), opened in 2012.
In Belgrade, two projects are under development and to be opened under the name and concept of BIG FASHION:
BIG FASHION in Visnjicka street (GLA 32.000m2) is to be opened for public on 20th April, 2017.
BIG FASHION Vidikovac (GLA 70.000m2) to be opened 2019.
 
With three projects in Serbia, BIG CEE is spanning total buildable area of 230.000 m2.
 
 

Top