Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 88HOTEL HILTON

HOTEL HILTON

 Hilton će u Beogradu biti prisutan kroz svoj “top-level brend”,te  za sve one goste koji traže luskuzan smeštaj nudi udoban i stilski uređen ambijent, sa restoranom i barom u prizemlju kao i restoranom na samom vrhu krova kakvih nema puno u gradu. Gosti će moći da koriste i hotelski fitnes klub, spa-centar kao i prostrani foaje zajedno sa prodavnicama koje će se nalaziti u sklopu hotela.  Za lokaciju bloka između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina, NJegoševe i Svetozara Markovića je, na osnovu Plana detaljne regulacije, koji je propisivao prethodno sprovođenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa, isti  je raspisan 2006. godine. Na konkurs je do 20.09.2006. godine prispelo dvadestak radova koji su na razne načine tretirali ugaoni objekat. Programski veći deo objekta prema Kralja Milana i deo prema Kralja Milutina  je bio predviđen za poslovni a manji u ul. Kralja Milutina za poslovne apartmane. Žirijem je predsedavao akademik profesor arhitekta Milan Lojanica i u žiriju je bio tadašnji gradski arhitekta Đorđe Bobić. Idejnim projektom su bile predviđene 3 podzemne etaže i 6 spratova do 8 spratova na uglu objekta.
Institut  za arhitekturu i urbanizam Srbije, arhitekte dr Igor Marić i mr Božidar Manić su dobili prvu nagradu. Kasnije je u IAUS-u urađen glavni projekat i dobijena građevinska dozvola 2008. godine. Već 2009.  se rodila ideja da to bude hotel tako da je nekoliko puta objekat preprojektovan ali je uvek zadržan izged koji je bio na konkursnom prvonagrađenom rešenju. Osim što je ocenjen kao najbolji rad na konkursu, u procesu dobijanja građevinske dozvole dobio je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda pošto spada u ambijentalnu celinu centralne zone Beograda. Promenom investitora i definitivnom odlukom da bude hotel i to sa franšizom Hiltona preprojektovano je prvobitno rešenje poslovnog objekta u hotel. Preprojektovanje unutrašnjeg dela je izvršila firma ZAP a fasadu je ponovo uradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Objekat će imati 4 podzemne etaže i  6 – 8 nadzemnih spratvoa sa fasadom koja sledi idejne postavke prvonagrađenog rada iz 2006. godine. Kako se radi o Beogradu autori su smatrali da spoljni izgled treba da bude od svetlog kamena preovlađujuće belo-bež boje i stakla. Kombinacija tradicionalnih i savremenih materijala. Površina objekta je oko 18.000 m2 nadzemno i oko 14.000 m2 podzemna sa preko 400 ležajeva i nizom dodatnih sadržaja: restorani, konferencijske sale, razne usluge, rekreacija i SPA, restoran na krovu i slično već kako to diktiraju Hiltonovi standardi. Radi izgradnje hotela potrebno je rekonstruisati deo infrastrukturne mreže a naročito kanalizaciju od hotela do ul Nemanjine. Kako je re; o modernom objektu vodilo se  rečuna o energetskoj efikasnosti, pa je svojevremeno bilo projektovana dupla ventilirajuća fasada. U konačnoj varijanti ova fasada je zamenjena pojačanom izolacijom, ali je objekat provobitno predviđen na daljinsko grejanje te sada ima geotermalne pumpe tako da se postižu velike uštede u izdacima za energiju za grejanje i hlađenje. Osnovni urbanističko-arhitektonski koncept, od konkursnog rešenja do konačnog rešenja koje je u fazi izvođenja, je sačuvan pod uslovom da bude izveden kako je predviđeno u projektu koji je dobio građevinsku dozvolu.  Ceo projekat najbolje definiše rečenica iz obrazloženja žirija:
„Projekat se odlikuje arhitekturom koja na nedvosmislen način i konzistentno nudi značajnu mogućnost ostvarenja prepoznatljivog objekta usaglašenog sa okruženjem. U tom smislu ističe se naglašeni i vešto projektovan ugao zgrade i „podela“ na jasne, manje celine u fasadama prema ulici Kralja Milana i Kralja Milutina, čime se još više potencira gradski ambijent, odnosno ulični front je primeren tradicionalnom ritmu manjih celina“.  I. Marić, B. Manić
 
INVESTITOR: „Belaga Management Company“doo Beograd
ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKOG KONKURS ,2006. godina  - I nagrada:
INSTITUT  ZA ARHITEKTURU I URBANIZAM SRBIJE- dr. Igor Marić, dipl.inž.arh. ,Mr. Božidar Manić, dipl.inž.arh.
PREPROJEKAT ENTERIJERA: “ZAP” Beograd-  Aleksandar Sudžuković, dipl.inž.arh.,Bojan Zabukovec, dipl.inž.arh., Zoran Mrvaljević, dipl.inž.arh.
 BRUTO površina objekta: 34.289 m2 (18.086 m2 nadzemno i 14.203m2 podzemno)
SPRATNOST: -4+Pr+8
 
 
 
 

Top