Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 88BEOGRADSKI SAJAM - Hale 7, 8 i 9

BEOGRADSKI SAJAM  - Hale 7, 8 i 9

 
. Hala 1 Beogradskog sajma je spomenik kulture, tri objekta predviđena za adaptaciju ne uživaju status takve zaštite, ali kao deo kompleksa od 170.000 kvadrata i 14 izložbenih zdanja predstavljaju najznačajnija dela srpske posleratne arhitekture. Kompleks koji ove godine  godine obeležava  osam decenija postojanja projektovale su arhitekte Milorad Pantović i inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić, a prva sajamska izložba otvorena je u leto 1957. godine.
Prilikom donošenja Odluke o rekonstrukciji prostora hala Upravni odbor je imao u vidu značaj Beogradskog sajma kao centralne sajamske institucije u našoj zemlji i regionu, dosadašnje učešće najznačajnijih imena srpske arhitekture u projektovanju izložbenih hala (arhitekta Milorad Pantović je osvojio prvu nagradu na konkursu za idejni projekat, 1953.), kao i potrebu da se do budućeg izgleda hala 7, 8 i 9 dođe izborom najboljih i najkvalitetnijih arhitektonskih rešenja
Program konkursa obuhvatao je:
•idejno rešenje arhitekture i enterijera objekata koji se transformišu i u okviru kojih se vrši prenamena prostora u konferencijski centar sa izložbenim prostorom;
•idejno rešenje parternog i saobraćajnog uređenja prostora ispred hala 7, 8 i 9 u cilju formiranja svečanog prijemnog platoa, kao i pratećeg parkiranja.
Zadatak projektanata je bio da najpre osmisle uređenje prostora ispred hala – kako bi se formirao svečani plato sa pratećim zelenilom, kao i uređene zone za parkiranje. Glavni pristup halama morao je bude orijentisan ka novoprojektovanom platou. Zatim, je trebalo dizjanirati nove fasade svih objekata i osmisliti  preraspodelu prostira. Konkurs je obuhvatao i rešenje enterijera uz prikaz izabranog nameštaja, opreme i rasvete. Cil konkursa je bio da nove Hale  7,8 i 9,  budu tako osmišljene da mogu da pariraju savremenim poslovnim centrima, i da funkcionišu nezavisno od drugih delova sajma, kao dnevni poslovni centar za male i srednje kongrese, konferencije, sastanke, skupove, seminare, prezentacije i predavanja. Konferencijski centar  u svom sastavu ima  foaje, svečanu salu, sale za sastanke, kafeteriju, zone za odmor, radni centar, izložbene prostore i prateći administrativni deo. Foaje je tampon zona, odakle se posetioci usmeravaju dalje, a  pogodan je i za postavke manjih autorskih izložbi. Svečana (velika) sala, planirana je za 500 korisnika – za kongrese i konferencije, veća predavanja, svečanosti, jubileje, bankete ili manje koncerte.
Prva nagrada na konkursu nije dodeljena. Drugu nagradu, dobio je autorski tim koji čine Ana Mihailović, Aleksandar Subotić, Snežana Subotić, Taras Subotić i Ivan Ćalović.
 
 
 
  
 

Top