Gstudio

Enterijer Expo - dizajniranje životaENTERIJER EXPO - DIZAJNIRANJE ŽIVOTA

ENTERIJER EXPO - DIZAJNIRANJE ŽIVOTA


Izložba, ENTERIJER EXPO - DIZAJNIRANJE ŽIVOTA ukazuje na značaj industrijskog dizajna u opremanju enterijera kao važnog činioca urbanog i kulturnog identiteta. Po prvi put javnost će imati priliku da u jednom reprezentativnom izložbenom prostoru, u Galeriji PROGRES, u samom srcu Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, vidi impresivne proizvode primenjene umetnosti i praktične predmete dizajnirane od strane vrhunskih svetskih dizajnera, koji se nalaze u ponudi domaćih distributera u aktuelnoj trendovskoj ponudi za 2012. godinu.

Mnogobrojni proizvodi koje su kreirali velikani dizajna nalaze se i muzejima New York-a (MOMA), Londona (V&A Museum) izloženi kao umetnička dela koja su ušla u anale istorije primenjene umetnosti. Istovremeno isti ti proizvodi mogu se kupiti u prodavnicama Milana,Rima,Pariza, Moskve, ali i u Beogradu. Dobri primeri su prepoznatljivi sto 'Vidun', večna stolica 'Mezzadro', univerzalna lampa 'Toio' , Starkove čuvene stolice za Kartel, ili ljupko ogledalo 'Ultrafragola'.
 
Italijanski proizvođaci su osvojili tržišta širom sveta. Proizvodi sa oznakom «Made in Italy» uspešno se bore sa ostrom konkurencijom i veoma su traženi čak i u zemljama u kojima je način života potpuno drugačiji od italijanskog. Firme poput Laura Biagioti,...Kartell, Moroso, Cassina, Artemide, Foscarini,   Barila dominiraju u sektorima mode i  nameštaja.

Polazeći od činjenice da primenjena umetnost poseduje veliki potencijal kao pokretač društvenog razvoja i da može doprineti povezivanju i zajedničkom delovanju građana u cilju poboljšanja postojećih okolnosti, projekat je zamišljen kao community art akcija čiji je krajnji cilj predstavljanje multidisciplinarnog edukativnog programa. 

Beogradska javnost će imati priliku da od 23. februara  do 1. marta vidi preko 200 izložbenih eksponata  i ostvarenja najpoznatijih svetskih dizajnera među kojima se:  PHILIPPE STARCK, MARCEL WANDERS, RON ARAD, KARIM RASHID, MARCO PIVA, FABIO NOVEMBRE, PATRICK NORQUET, TOKUJIU YOSHIOKA, KONSTANTIN GRČIĆ, RONAN & ERWIN BOUROLEC, ROSS LOVEGROWE, CHRISTOPHE PILLE, CARLO COLOMBO, MARK NEWSON, ENRICO CESANA, RODOLFO DORDONI, GIO PONTI, GAETANO PESCE, PIERO LISSONI, TOM DIXON, JEAN NOUVEL, JASPER MORISON, ANTONIO CITERIO, PAOLO PIVA i JAVIER MARISAL. Poseban segment izložbe predstavljaju video predavanja ovih eminentnih autora i njihova promišljanja o mestu i ulozi dizajna u savremenom svetu. 

Organizator izložbene manifestacije je časopis ENTERIJER, koji postoji 10 godina i već tri godine za redom organizuje manifestaciju DANI ENTERIJERA, nagrađenu Specijalnim priznanjem za promociju dobrog dizajna i uspostavljanje interaktivne veze između  kreatora i proizvođača. Autor izložbe je arhitekta Nenad Veličković, koji je vizuelno uobličio izložbenu postavku kao jedinstveno dizajniranu životnu celinu.

Top