Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 87 BUTTERFLY – Ostrvo Noor

 BUTTERFLY – Ostrvo Noor

Autori: Studio 3deluxe
           Photo: Sascha Jahnke
 
Butterfly Paviljon predstavlja dizajnersku ikonu na ostrvu Noor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zajedno sa brojnim instalacijama i malim strukturama, svetlosnim efektima i  neobičnim biljkama  Paviljon pruža jedinstveno,  multisenzorno iskustvo. 
 
 
 Oaza mira i tišine usred mora solitera. Ostrvo Noor, realizovano po projektu Studia   3deluxe, predstavlja odgovor na globalni izazov i potrebu stvaranja novih gradskih prostora koji su i inspirativni i provokativni, koji obuhvataju savremene elektronske medije u svom dizajnu, a pri tome  uzimaju u obzir okruženje i kulturu  u kojoj  nastaju. Kao rezultat, nastao je  svojevrstan uređeni vrt 21. veka, gde tehnologija sreće prirodu, svetlost ispunjava hladovinu, a modernost se prepliće sa tradicionalnim u složenom prostornom iskustvu. Na 2,4 hektara Otoka Svetlosti ,u sredini Khalid zaliva,  ostrvo je postalo platforma sa  koje  i stanovnici i posetioci mogu da se uključe u obližnji grad, kako na intelektualnom, emocionalnom, tako  i na fizičkom nivou. Projekat  je iniciran i  finansiran od strane lokalnih dražavnih organa, pruživši  priliku za kompanije da dođu do ideje bez potrebe da brinu o funkciji i prihodu. Projekat 3deluxe  Studija je prevazišao granice između različitih disciplina,  pruživši  multisenzorno iskustvo koje doživljavate šetajući ostrvom. Arhitektura, dizajn, flora, zvuk i grafika se preklapaju, stvarajući kompleksan dizajn  koji u potpunosti uključuje gledaoce, čineći ih sastavnim delom   celokupnog iskustva. Ideja transformacije prožima sve aspekte projekta. Kako  zaboravljeno ostrvo može biti pretvoreno u poetski pejzaž?  Kako se priroda i arhitektura, svetlost i voda, hipermoderno i tradicionalno mogu prožimati  u jedinstvenoj instalaciji u” šetnji-putem”? Kako bivše ruglo u srcu grada  pretvoriti u jedinstveno iskustvo? Odgovor na sva ova pitanja 3deluxe  Studio je našao u jasnim  principima dizajna postavljenim u  nove odnose, što je sve rezultiralo  i formiralo multisenzornu celinu. Mada deluje fascinantno, Noor Ostrvo  je daleko od bilo kakve megalomanije, ono je tek jedan od eksponata među  brojnim novim zgradama u regionu Zaliva.
 
 
 Donedavno, na  ostrvo Noor je  moglo da se postigne samo čamcem, ali sa gradnjom Paviljona, napravljen je  i krivudavi  skoro 100 metara dugačak most od fiberglasa, besprekoran, kao i njegova aluminijumska ograda.Most nije samo komad tehnike koji povezuje dve  lokacije, već prelazna zona koje obuhvata ideju koja stoji iza samog ostrva - kontemplaciju. Od ulaza, sa projektovane senke krova, posetioci prate krivudavi put koji ih usporava korak po korak,   stalno menjajući pogled na grad, lagunu i otok.
 
Nekoliko, od preko 4 000 aluminijumskih latica Paviljona stalno trepere kroz grane. Paviljon se uzdiže na visinu od 15 metara, I u visini je obližnjih palmi I lisnatog drveća. Na samom vrhu ima ukrasni krov ralizovan u duhu tradicionalne arapske arhitekture, koji istvovremeno u formi perforiranog plašta ima I funkciju hladjenja. Paviljonu je dizajniran tako da ostane u  utvrđenom ekosistema Noor ostrva , kao utočište za preko 500 tropskih  leptira.  Arhitekte u 3deluxe Studia  su svoju inspiraciju efekta dimnjaka stvorili konusnim struktura, čime su parafrazirali  klimatsku tampon zonu između unutra i spolja. Složena kućište štiti butterfly Biotop, stvarajući hlad a ne isključujući svetlost dana. Senke cveća prave svoje šare  po podu i zidovima. Slike iz ukrasnog krova spajaju se sa cvetnim šarama biljaka koje izgledaju kao da se rastu iz poda u tropskoj kući. Arhitektura se stapa sa prirodom  stvarajući  nešto novo, jedan  archinature , koji usvaja pri izgradnji tradiciju isto koliko i svu prirodu kojom je okružen.  

Top