Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 87 GRYSTAL HOUSE CHANEL

 GRYSTAL HOUSE CHANEL

Autor: MVRDV Studio
Projekat Kristalne Kuće u Amsterdamu, nagoveštava svojevrsnu revoluciju u gradjenju. Kuća je realizovana zahvaljujući inovativnoj ideji Studija MRDV I amsterdamskih gradskih vlasti, koje su podržale koncept revitalizacije starih gradskih jezgara, MVRDV je upotrebio novu tehnologiju korišćenja stakla da zameni fasadu od cigle na bivšoj gradskoj kući u Amsterdamu sa transparentnom replikom, koja je više pogodna za zgrade novije namene kao što je Chanel butik.   Tako je nastao neverovatan efekat kao da cela kuća lebdi iznad nivoa ulice!
 
Sve velike svetske metropole imaju nešto zajedničko, a to je jedna prostorna celina koja predstavlja trgovinski centar. Stakleni izlozi, agresivno postavljene reklame i slogani koji pokušavaju da privuku pažnju prolaznika. Globalizacija je dovela do gubitka jedinstvenog duha i autentičnih arhitektonskih obeležja koje čine karakter svakog grada.  Jedan od najpoznatijijh svetskih arhitektonskih studija, holadnski MVRDV, poznat po inovativnim arhitektonskim eksperimentima i upotrebi novih materijala, pokušao je da odgovori na ovaj problem, konceptom Kristalne kuće.
Prva Kristalna kuća izgrađena je na u Amsterdama u ulici Hooftstraat koja je nekada bila ulica namenjena stanovanju. Sa razvojem ovog grada, ona se transformisala u trgovinsku zonu u kome su skoncentrisane prodavnice svih luksuznih brendova poput Prade, Diora, Rolexa… Na specifičan zahtev klijenta da preoblikuje postojeći objekat novim urbanističkim uslovima i kreira savremeno arhitektonsko delo koje u sebi nosi duh tradicionalnog holandskog nasleđa, MVRDV je kreirao Crystal House. Investitor se potrudio da upotpuni ceo doživljaj tako što je u nju uselio najveće ime svetske mode i simbol za prefinenu eleganciju – Chanel. Estetika nove arhitekture potpuno odgovara prepoznatljivom stilu najprestižnije francuske modne kuće. Fasada, koja je skoro kompletno izvedena u staklenoj opeci, potpuno preslikava originalan dizajn tradicionalne zgrade, sa autenitičnim slogom opeke, prozorima i detaljima a sve to sa povećanjem spratnosti objekta u skladu s novim urbanističkim zahtevima.
Projekat prve Kristalne kuće pored estetske vrednosti predstavlja umetničko delo savremene arhitekture, inovativan projekat za čiju je realizaciju bilo potrebno mnogo istraživanja i nekoliko ekspertskh timova iz različitih oblasti.
Opeke od čvrstog stakla izrađivale su se pojedinačno u blizini Venecije u fabrici Poesia,  dok je nemačka kompanija Delo Industrial Adhesives specijalizovana za industrijske lepkove obezbedila lepak visoke čvrstoće. U procesu proizvodnje potrebni su najmoderniji laseri i laboratorijske UV lampe. „Crystal Houses“ predstavlja  polaznu tačku za novu viziju i budućnost stakla u građevinarstvu.  
 

Top