Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 87BIOSKOP - BELA FUTURA

BIOSKOP - BELA FUTURA

AUTOR: Alexander Wong   
Bela Futura je drugi bioskop  u Šangaju dizajniran od strane Aleksandra Vonga za China  Cinema Citi. Kao deo ovog diptiha, novo  mesto otelotvoruje naučnu histeriju i kompleksan koncept  koji uključuje prirodu našeg univerzuma, čime se dopunjuje dizajn prvog  bioskopa čiji je naziv bio   ”Iza budućnosti” .
 
U cilju stvaranja elegantne sveprisutne strukture belog enterijera, korišćeni su materijali kao što su beli mermer, nerđajući čelik  i ogledala. Vong se svesno opredelio  za najčistije materijale pogodne za  stvaranje  glatkih površina,  lišenih  tekstura i dezena. Ovaj projekat  enterijera je blistavi primer inovativnog  pristupa arhitekte Wonga u u njegovoj kontinuiranoj potrazi za dizajnom koji nosi oznaku   "Istok sreće Zapad".
 
Hipnotisšića belina   obavija čitavu  fasadu i unutrašnjost  bioskopa simbolizujući futuristički svet u kome se bele magnolije, kultni cvet Šangaja, simbolično transformišu, postajući pravi svemirski brod.   Ključni izvor inspiracije za dizajnersko rešenje bilo  je svečano otvaranje Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.   Drugu istorijski element  koji je motivisao Wonga bilesu starogrčke Minojske  skulpture-koje je on rastavio, dekomponujući ih u niz apstraktnih oblika,   ostavljajući gledaoca da razmišlja o  njihovom značenju i poreklu.
 
Očigledno je da je reč o fascinantnom prostoru   koji je stvoren I namenjen   radoznalim umovima , jer se  složenost  koncepta dizajna samo povećava  očiglednim  vezama sa svetom fantazije i Sci-fi filmova. Tako , niz blagajni  realizovan  od sklopljenih spiralnih površina, ima za cilj da predstavi: 'Teoriju Svejedinstva"- što znači da je sve nekako povezano na isti način na koji  su prostor, vreme i svetlost  povezani. . Svojim dizajnerskim rešenjima kineskih udarnih bioskopskih sala, Alexander Wong donosi viziju nove uzbudljive bdućnosti koja je već stigla.
 

Top