Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 87SPIRALNA KULA U ŠANGAJU

SPIRALNA KULA U ŠANGAJU

 
Studio:  CompaniGensler
Autor: Dan Vinei
 
Šangajska spiralna kula, prva takve vrste u svetu, bila bi graciozan dodatak svakog horizonta, ali za Kineze ona je mnogo više od toga. Njena funkcija i simbolika  čvrsto su utemeljene u  shvatanjima ove nacije, da kule i njihova visina doprinose  važnosti  grada, zemlje i kulture. 
 
Kao najviša zgrada u Šangaju kula, koju je dizajnirao Gensler Studio, predstavlja  novi simbol  moderne Kine i njenog  uticaja na globalnoj sceni, ali i ukazuje na činjenicu da tehničke inovacije postaju  parameter kineskog kulturnog identiteta. Dobivši i zvanično priznanje od strane  Urban Habitat (CTBUH)  da je  najviša zgrada u Kini, a druga-najviša zgrada na svetu sa 632 metara visine, kula istovremeno ima vrhunske perfomanse zahvaljujući kojima je dobila i sva priznanja kada je reč o sistemu održive gradnje. Moćnog izgleda, zakrivljene fasade i spiralnog oblika, kula je istovremeno i delikatna  ali i verno odražava lokaciju na kojoj je podignuta. Temelji kule su postavljeni 2008 godine u Lujiazui finansijskom I trgovačkom centru Šangaja u kome je već skoncentrisan trio visokih nebodera. Njena zakrivljena fasada i spiralni oblik treba da simbolizuju dinamički nastanak moderne Kine, ali ono  je još važnije, njena forma  omogućava značajne uštede u strukturnim opterećenjima vetrom. Prema tunel testovima vetra, šangajska  kula pokazuje  uštedu od 24 odsto u strukturnim opterećenjima  vetra u odnosu na pravougaone zgrade iste visine. Da bi se postigao taj rezultat kula je dobila asimetričnu formu, zašiljene vrhove, i zaobljene uglove. Očekuje se da će sistem održive strategije koji je ugrađen  u šangajski  toranj  smanjiti emisiju  ugljen-dioksida zgrade za čitavih  34.000 tona godišnje. Kula je organizovana oko devet vertikalnih zona  koje se uzdižu iz  lobija postavljenog čitavom dužinom uz svih devet spratova. Prozirna druga koža koja obavija celu zgradu omogućava maksimalno dnevno svetlo, a deluje kao izolaciono ćebe koje štedi energiju. Ona zagreva hladan spoljni vazduh  tokom zime i rasipa toplotu iz unutrašnjosti tokom leta. Dvostruka zid zavesa prikačena je na masivne konzolne rešetke,  i učvršćena upotrebom Hoop prstenova i šipki. Hol kule u formi atrijumskog vrta je uvek okupan svetlošću, a zahvaljujući lakom  i transparentnom unutrašnjem i spoljašnjem omotaču  zgrade, stvara se osećaj zajednice  medju 
“ nebeskim komšilukom”. Temelji su podignuti na 6 metara dubokim šipovima, u njih je ugradjeno 61.000 kubičnih metara betona. Kula ima najbrže liftove na svetu sa specijalno dizajniranim Mitsubishi dvostruko višim kabinama. Ukupno ima 23 sprata, U bazi su prodavnice, kancelarije i hoteli u centru, kultune institucije pri vrhu, dok je na samom vrhu vidikovac.  Kula u Šangaju ima zakrivljen oblik sa rotacijom od 120 stepeni od baze do vrha i  prva je takve vrste u svetu i bez sumnje zahvaljujući toj činjenici ući će u istoriju arhitekture.
  
 

Top