Gstudio

ENTERIJER MAGAZIN broj 87 VILA SENJAK

 VILA SENJAK

EKSTERIJER
Autor arhitektonskog projekta: Aleksandar Spajić, dia
 
Monumentalno rezidencijalno ostvarenje beogradskog arhitekte Aleksandra Spajića, predstavlja višeporodični stambeni objekat na Senjaku. Njegov glavni vizuelni efekat postignut je kontrastiranjem materijala: čelika kao hladnog i drveta kao toplog. Stakleni zidovi-zavese, koji uobičajeno nose prizvuk neutralnog, u ovom delu imaju aktivnu likovnu ulogu – kao ekrani koji uvode sliku okoline u fasadno platno i kao sastavni deo fasadnog rastera. Kompozicija je izrazito geometrizovane strukture i temelji se na poštovanju jedinstvenog proporcijskog sistema. Pored svega ovoga, što predstavlja materijalan efekat arhitekture ovog izuzetno interesantnog zdanja, svojevrsno mesto pripalo je i onom nematerijalnom – efektu odraza, svetlosti i senke. U zavisnosti od doba dana, insolacije i tipa osvetljenja, površine trepere uvek novim slikama i značenjima. Na kući je primetan izostanak bilo kakvog dekorativnog, ukrasnog tretmana shvaćenog u klasičnom smislu, pa glavna likovnost dela zapravo potiče od konstruktivnog skeleta i detalja. Zasnovavši svoj estetski kredo na postavci o arhitekturi kao primenjenoj umetnosti u kojoj je iskaz najači ako se primenjuju elementarne i jednostavne forme arhetipskog značenja oplemenjene savremenim materijalima visoke tehnologije, arhitekta Aleksandar Spajić, je formirao siguran autorski rukopis visokog integriteta i stila. Tek ovako prostor dobija puni vizuelni smisao i biva jasno sagledana originalna autorska ideja.
 
ALUKÖNIGSTAHL
Vila Senjak primer je uspešne saradnje investitora, arhitekte Aleksandra.Spajića i kompanije ALUKÖNIGSTAHL u realizaciji tehnički zahtevnog i vizuelno izuzetno atraktivnog objekta. Zastakljene površine su projektovane i materijalizovane u aluminijumskim SCHÜCO sistemima. Korišćeni su sistemi sa visokim stepenom termičke izolacije, iz segmenta proizvodnog programa namenjenog za energetski efikasnu gradnju. Objekat je složene strukture, kako u geometrijskom smislu, tako i po tipologiji zastakljenih površina. Na objektu se javljaju zid zavese izrađene u sistemu SCHÜCO FW 50+HI, klizna vrata tipa SCHÜCO ASS 70HI, kao i prozori, balkonska i ulazna vrata u sistemu SCHÜCO AWS/ADS 70HI.
ALUKÖNIGSTAHL je austrijska kompanija sa sedištem u Beču i deo je KÖNIG grupacije koja posluje u 14 zemalja Evrope posredstvom 18 filijala.
Na tržištu Srbije, tokom svog dvanaestogodišnjeg poslovanja, ALUKÖNIGSTAHL je, na prvom mestu, postao poznat kao ekskluzivni distributer renomiranih SCHÜCO aluminijumskih sistema, namenjenih izradi prozora, vrata, ostakljenih fasada i zaštitnih barijera. Vrhunski kvalitet prizvoda koje zastupa, kao i inžinjering i usluga kao sastavni deo poslovne filozofije, izdvajaju ALUKÖNIGSTAHL iz ranga sistemskih distributera i uvršćuju ga u segment eksperata za planiranje ostakljenih fasadnih obloga. Rad sa arhitektima i ostalim učesnicima procesa projektovanja, savetovanje investitora, pružanje tehničke pomoći u izboru adekvatnih sistema i razradi projekata fasada, kao i  neophodna asistencija brojnim prerađivačima u procesu razrade i realizacije konkretnih projektnih zadataka, sastavni su deo svakodnevnih aktivnosti ove kompanije. 
 
VILA SENJAK
 
ENTERIJER
Autor enterijerskog projekta: Aleksandar Šavikin, dia
 
Prostorna celina kojoj je posvećena jedinstvena pažnja u oblikovanju jeste dnevni boravak koji objedinjujući kuhinju i trpezariju, u open space konceptu, zauzima čitav prvi sprat objekta. Njegov odnos prema ostatku objekta je, nalik na antičku kuću, vrlo kompleksan i višeznačan. Koliko predstavlja zaseban, samodovoljan prostor autentičnog stila, toliko je i složenim komunikacionim i funkcionalnim vezama integrisan u život ovog zdanja, i isto toliko se po svojoj formalnoj obradi može sagledati kao nov kvalitet stambenog prostora.Stepenice koje vode na drugi nivo vile, zajedno sa promišljeno uradjenom ogradom i prostorima namenjenim za odmor, čine boravak u ovom ambijentu izuzetno živopisnim i bogatim. U tom smislu nezaobilazno treba pomenuti i noćni ambijent, kada zahvaljujući impozantno osmišljenom sistemu artificijelnog osvetljenja objekat postaje prava „fabrika“ vizuelnih užitaka.
 
  
  OSVETLJENJE - SLV
 
Prefinjenost svakog dela enterijera Vile na Senjaku je skladno dopunjena rasvetom, za čiji projekat je bila zadužena firme STRUJA, koja već 20 godina zastupa nemački brenda SLV , a od nedavno I holandskog proizvodjača VITA KOABNE.  Veći deo fasade je od belog eternita se pokazao kao pravi izbor jer je kuća zahvaljujući toj belini dobila na nadrealnosti, i time postala reperni objekat u okruženju vredan divljenja. Odabir spoljašnje rasvete, topao osvetljaj kojim ona kupa objekat noću, daju još jedan nesvakidašnji prizor koji se pamti. Neprestano prožimanje eksterijera i enterijera i logika tog sklada vidljivi su već prilikom prvog susreta sa objelkom. Bela boja jasno dominira, dekorativne svetiljke su čistih linija i većina ambijenata je osvetljena difuznim svetlom. Svaka pojedinačna celina je dobila drugačiji tretman, naravno u skladu sa funkcijom, od ambijenta za sedenje koji osvetljavaju viseće svetiljke svedene ali nežne i nenametljive forme, do hodnika sa pažljivo pozicioniranom rasvetom u spuštenom plafonu gde je akcenat na detalju rasvete.   Stepeništa, sobe i kupatila, kuhinja I trpezarija, svaki deo ambijenta  je tretiran različito, tako da svaki ostavlja drugačiji utisak.
 

Top