Gstudio

Izložba - moderno/tradicionalnoENTERIJER EXPO

ENTERIJER EXPO

Sa željom da Beograđanima pomogne u osmišljavanju lepšeg i iznad svega kvalitetnijeg životnog prostora, ENTERIJER magazin  je i ove godine organizovao ENTERIJER EXPO izložbenu manifestaciju, ovoga puta sa temom MODERNO/TRADICIONALNO.

Izložbena postavka Moderno/Tradicionalno - Umetnost u enterijeru,  koju je kreativno dizajnirao arhitekta Nenad Veličkovič, ponudila je odgovor na večitu dilemu - da li sopstveni dom opremiti na moderan ili tradicionalan način. Beograđani koji su od 21. do 27. februara prošetali Knez Mihailovom ulicom imali su priliku da na jednom mestu, u galeriji PROGRES, vide eksponate iz ponude poznatih domaćih kompanija koje se bave opremanjem enterijera i da na licu mesta odluče da li će prednost dati modernom ili tradicionalnom. Izložba je predstavljala svojevrsno putovanje koje je u potpunosti integrisalo enterijerski prostor, sofisticiranost materijala i izuzetnih umetničkih eksponata – slika, skulptura, crteža i fotografija. Fino izrađeni detalji, tekstil, nameštaj, keramika i vredni izložbeni eksponati ukazali su na neograničene mogućnosti koje savremene domove mogu pretvoriti u prave riznice u kojima su arhitektura, enterijer, dizajn i umetnost neraskidivo povezani.

U obrazlaganju izložbene postavke arhitekta Nenad Veličković je istakao  da se podrazumeva da sve tradicionalno što imamo u kući ne može da se nađe u bilo kakvom enterijeru. Arhitekta mora da poseduje znanje kako i na koji način uklopiti sve, zavisno od materijala, oblika, funkcije i logike. On je naglasio da pravi izazov leži u tome kako baroknu fotelju presvući pirotskim ćilimom, ili da se u hladnom staklenom prostoru nađe antička vaza, kako sve to osvetliti savremenom led rasvetom, da enterijeru menjamo ne samo oblik i mesto, nego i boju, a sve to  uz pomoć dekorativne led rasvete. Svoj doprinos artističkom vizuelnom bogatstvu postavke dali su grafičari, arhitekte, keramičari, slikari, vajari, između ostalih Željko i Mladen Đurović, Dejan Babović, Biljana Cincarević, Jelena Medaković, Aleksandra Bogićević, Anita Jovanović, Doru Nuta, Marko Gavrilović, Melita Biber Nuta i Svetlana Tručić.

Izlagači, medju kojima su bile poznate domaće i strane firme kao što su Kvadra, Lemit &Marazzi, Schneider Electric,Trend, Nobili Divani, Light Studio, Myform, Emu, Alpe, Ikat, Struja, Darijana, Drazor i Feydom su iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da ponude izuzetno široku paletu nameštaja i aksesoara, kao i primerke dekorativne umetnosti koja je zadovoljila svaki individualan ukus. “Favorit" na izložbi u galeriji "Progres" bile su stolice, sofe i kreveti zato što je autor postavke želeo da pokaže određene firme u novom izdanju, na primer krevet koji je pola od pliša u baroknom izdanju, a pola od cepanog papira, novina. Izložen je i tradicionalni srpski nameštaj od neobrađenog drveta u kombinaciji sa hajtek plastičnim stolicama, prohromom i staklom, tapaciran nameštaj izrađen od veluriranog pliša. Drvena klupa je kao tradicionalni srpski nameštaj prezentovana na drugačiji, moderan, galerijski način u duhu izložbe koja je imala svoja ostrva, kao posebno prezentovane celina koja su realizovana svaka sa drugačijim nameštajem i pristupom.

Da je izložba izazvala izuzetno interesovanje, vidi se ne samo po pažnji medija i poseti Beograđana, već i po oduševljenju mladih dizajnera koji na online blogovima izložbenu manifestaciju ENTERIJER EXPO, MODERNO/TRADICIONALNO proglašavaju dogadjajem koji ponovo vraća veru u umetnost i život, “nešto što je u svakom slučaju  AHEAD - odnosno napredno i pozitivno”.

Top