Gstudio

Hotel MoskvaHOTEL MOSKVA

HOTEL MOSKVA

Ahitektonski dragulj ruske secesije i spomenik srpske kulture, Hotel Moskva, ponovo dobija stari sjaj. Za vek svog postojanja ova beogradska plata ugostila je 36 miliona posetilaca i primila oko četiri miliona ljudi sa svih krajeva sveta.

Hotel “Moskva” se u naučnoj literaturi vodi kao jedno od značajnijih dela beogradskog arhitekte Jovana Ilkića. Kada je izgrađen, izmenio je fizionomiju Beograda i postao sastajalište beogradskih umetnika, balkanske i svetske elite. Otvorio ga je 1908. lično srpski kralj Petar I Karađorđević, međutim, njegova spoljašnjost i unutrašnjost bila je prepuštena zubu vremena sve donedavno kada je nova uprava, s vlasnikom Miletom Dragićem na čelu, započela rekonstrukciju.

U arhitekturu Beograda zgrada osiguravajućeg društva \\\"Rosija\\\", odnosno Hotela Moskva, unela je niz novina: materijale, kompozicione šeme, dekoraciju, kao i odsustvo svakog klasičnog ornamenta. Secesijska arhitektura novih linija i oblika, obložna keramika sa ornamentima od fajansa i prizemlje obloženo poliranim pločama od crvenog švedskog granita predstavljali su najveće tehničko dostignuće u onovremenoj beogradskoj arhitekturi i označili su prihvatanje secesijskih postavki o upotrebi novih, plemenitijih i sjajnijih materijala. Unutrašnjost hotela je bila bila realizovana u skladu sa konceptom najluksuznijih svetskih enterijera. Svi stolarski poslovi su bili od najfinije izrade, ceo nameštaj od trešnjevog drveta, a naročito su skupocena bila teška hrastova vrata na pet glavnih ulaza. Kada je završena gradnja palate 1908 god. prema mišljenju savremenika, to je bilo zdanje monumentalnog stila po kom se prepoznavao i po kom se i danas prepoznaje Beograd.

Hotel Moskva se renovira već par meseci i do sada su potpuno obnovljena četiri sprata. Oko 60 soba koje se nalaze na ovoj strani hotela od sada će goste čekati u potpuno novom ruhu, ali će i dalje biti uređene u duhu vremena s početka prošlog veka. Dimenzije soba i apartmana ostale su iste. Originalni stari nameštaj, koji je kao i fasada zgrade urađen u stilu secesije, dopunjen je replikama stolova i stolica koje su izrađene u Italiji, tako da je izgled soba vraćen u tu epohu. Za uređenje novog enterijera bila je zadužena arhiekta Tanja Marjanović-Simić. Obnova hotela je bila izuzetno zahtevan poduhvat, reč je o tradicionalnom, klasičnom objektu, koji predstavlja pravo remek-djelo arhitekture tog razdoblja, pa je trebalo udovoljiti strogim propisima zavoda za zaštitu spomenika kulture, a sa druge strane hotel je morao biti oplemenjen sa savremenim materijalima i tehnologijom koja je odraz novog doba.

Nove sobe i apartmane karakteriše elegancija, igra svetla i sene, prirodni materijali, stil i prefinjenost. Ipak, najveći deo odrađenog posla nije vidljiv: u svim sobama promenjeno je grejanje, vodovod, kanalizacija, klimatizacija, sistemi slabe i jake struje, uvedena je kablovska televizija, a postavljeni su i javljači požara, kao i sistemi pametne sobe.  Sve sobe opremljene su mini-barom, kablovskom televizijom, bežičnim internetom i posebno su prilagođene poslovnom gostu. U sobama se nalaze kreveti većih dimenzija, tako da će hotel Moskva moći da primi i goste sa izuzetnim potrebama, kao i sportske reprezentacije. U etažama ispod zemlje biće Whisky i Dancing barovi, velnes-centar i prostor za bankete. Ceo hotel biće klimatizovan, a kompletna rekonstrukcija Hotela Moskva biće završena iduće godine.

Top