Gstudio

NewsKroz kapije u novo doba

Kroz kapije u novo doba

 Kako bi izgledalo kada bi današnji Zemunci u svoj grad ulazili kroz 12 kapija? A pre nekoliko vekova upravo tako je bilo. Mala, živopisna varoš svijena podno Gardoša bila je okružena utvdom od palisada, zašiljenih trupaca koji su pretili osvajačima.
    Imena su kapije dobile po Petrovaradinu, Beogradu, Dunavu i Bežaniji, jer su putevi od njih vodili upravo ka ovim odredištima. Do danas se malo toga promenilo: Stari put ka Novom Sadu se ide istom trasom kao i tada, Dunav se uporno cakli sa svoje strane, ka Beogradu se kroči sličnim putevima, samo je Bežanija pohrlila Zemunu u zagrljaj, pa su se vremenom spojili.
     Žitelji ovog dela grada izuzetno poštuju svoju prošlost. Zato će Zemun opet dobiti svoje kapije. Građevinska direkcija Srbije na mestu nekadašnje Konjičke škole, a potom kasarne “Aleksa Dundić” podiže novo, savršeno urbano naselje koje će imati starinski naziv. Na sredokraći između autoputa, aerodroma i Dunava, u najlepšem delu Zemuna ponovo će “Kapije” dočekivati dragog gosta, a domaćina činiti ponosnim što živi upravo tu.
 

Top