Gstudio

News STATTWERK PREDSTAVIO POBEDNIKE NACIONALNIH ARHITEKTONSKIH KONKURSA ZA BALKANSKI EKO-CENTAR

 STATTWERK PREDSTAVIO POBEDNIKE NACIONALNIH ARHITEKTONSKIH KONKURSA ZA BALKANSKI EKO-CENTAR

Stattwerk d.o.o. proglasio je pobednike dva nacionalna arhitektonska konkusai njihoveideje za budući balkanski eko-centar na Zelenom vencu. Najbolje među više od 200 učesnika, koji su dali svoje viđenje prvog zelenog, energetski efikasnog solitera u Srbiji, birao je međunarodni žiri, sastavljen od univerzitetskih profesora, arhitekata i stručnjaka za održive izvore energije. 
 
U kategoriji diplomiranih arhitekata, 1. nagradu u iznosu od 10.000 evra, osvojio je projekat studija „Living Future Green“. Među studentskim radovimase najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.
 
„Bilo mi je divno u Srbiji, osećao sam se kao kod kuće. Biti predsednik žirija jednog ovakvog konkursa je posebno zadovoljstvo. Nema mnogo dobrihprilika za arhitekte danas, pogotovu takvih kao što je rad na inovativnim projektima poput Stattwerk zelenog solitera. 
Gledajući radove, osetio sam energiju ljudi koji žele da promene stvari – to je veoma važno. Sa jedne strane imate savršenu lokaciju, sa druge, nadahnute ljude – to je izuzetna šansa“, istakao je predsednik žirija, Alfredo Panjafiel, nekadašnji profesor i arhitekta iz Berlina.
 
Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa jedoneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio „React“, „Ured“ studio i Jelena Milošević sa saradnicima.Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova – finalista.
 
„Kada je reč o studentskim radovima, njihova nadahnutost i inovativnost prevazišli su očekivanja žirija. Studenti su pokazali kreativnost u pristupu rešavanja konkursnog zadatka i zrelost u grafičkom predstavljanju svojih ideja“, istakli su iz „Stattwerk“-a. 
 
Drugu nagradu osvojili su studentiDragan Vuković i Stevo Marijanović, a trećuJegor Aleksić i Filip Radaković. Prvonagrađeni studentski rad dobio je novčanu nagradu od 1500, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni sa po 500 evra.„Stattwerk“ je dodelio i dve pohvale za izuzetan trud i pokazanu kreativnost Fedoru Juriću i Mirku Milanoviću. 
„Stattwerk“ će, takođe, odabrati i troje studenata koji će imatiplaćenu praksu u ovom arhitektonskom birou, pa će samim tim dobiti priliku da rade upravo na projektu prvog zelenog solitera u Srbiji.
 
„Ukupan nagradni fond konkursa iznosio je 23.000 evra. Novčane nagrade, kao i sami konkursi, tu su da daju podsticaj ovdašnjim arhitektama i pripadnicima srodnih profesija da razmišljaju i ubudućeo zelenoj, održivoj arhitekturi, i to ne samo kao o trendu, većprevashodno kao o suštinskoj potrebi društva“, dodaju iz „Stattwerk“-a.
 
Konkurs za profesionalce je bioanketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom fasade ovog pionirskog projekta. Pravo učešća imali su svi koji poseduju srpsko državljanstvo ili studiraju, odnosno rade, na teritoriji Republike Srbije.
 
Radove učesnika konkursa ocenjivali su: Alfredo Penjafiel, arhitekta, studio „Roomz Architects“ (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš, profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner, arhitekta, studio „Danner Yildiz Architekten“ (Nemačka), Harald Maj, dizajner enterijera, studio „Mayonzepte“ (Nemačka), Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca.
 
Kreativni tim „Stattwerk“ će uzeti u razmatranje sve dobre ideje predstavljeneu konkursnim radovima. Konačni projekat „Stattwerk“ balkanskog eko-centra biće predstavljen početkom 2018. godine.
 

Top