Gstudio

News OD STARIH VREMENA POSTOJE NEKA VEČNA PRAVILA

  OD STARIH VREMENA POSTOJE NEKA VEČNA PRAVILA

Rimljani "odškrinuli" Zemunske kapije
 
Još u doba kada se Zemun zvao Taurunum, na ovom mestu bila je stacionirana Dunavska flota, a gradom je dominiralo utvrđenje orijentisano prema stranama sveta. Baš kao i tada, pre nekoliko vekova ponovo su Zemunci imali svoje četiri kapije koje su gledale ka Dunavu, Petrovaradinu, Bežaniji i Beogradu. Na starim planovima upisano je kako je bilo i još osam omanjih prolaza koje su takođe nazivali "kapijama", ali oni su bili niski ulazi u palisadno utvrđenje.
 
Građevinska direkcija Srbije danas podiže naselje na mestu nekadašnje Konjičke škole i kasarne "Aleksa Dundić" poštujući upravo ta, stara pravila. Moderne, urbane građevine umestila je znalački tako da sve strane sveta budu lako dohvatljive onima koji budu nastanjeni u najmodernijem i najnovijem delu Zemuna.
Blizina Autoputa, aerodroma, centralnih delova grada, ali i Dunava - lako određuju buduće stanovnike da se osećaju kao i oni koji su odvajkada nastanjivali Zemun. Izabrali su, baš kao i njihovi prethodnici - najbolje što u ovom trenutku ova varoš može da pruži.
 
 

Top