Gstudio

Karim RashidDIZAJN NOVOG GLOBALIZMA – PREDAVANJE KARIMA RASHIDA

DIZAJN NOVOG GLOBALIZMA – PREDAVANJE  KARIMA RASHIDA

Svetski poznati dizajner KARIM RASHID je 23. novembra 2012. Godine, u organizaciji ENTERIJER magazina,  održao jednodnevno predavanje u Dvorani  Doma Sindikata Beograda, na temu DIZAJN NOVOG GLOBALIZMA.

Karim Rašid je jedan od najplodnijih dizajnera svoje generacije. Preko 3000 dizajniranih proizvoda, preko 300 nagrada i rad u preko 35 zemalja sveta svedoče o legendi Karim dizajna. Njegov rad je poznat po tome što je inovativan, avangardan i upadljivo drugačiji. Od nameštaja do modne industrije, od alternative do mainstream-a i mega brendova, njegov koloristički razigrani dizajn je postao prepoznatljiv i nezaobilazan segment svakodnevnog življenja. Autor koji je sarađivao sa brendovima kao što su Artemide i Magis, Citybanc i Hyundai, Samsung i Swarovski, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, dizajner čiji su radovi izloženi u galerijama i muzejima širom sveta, Rashid je podjednako poznat i po svojim teoretskim seminarima i predavanjima o mestu i ulozi dizajna u savremenim procesima globalizacije.

Predavanja Karima Rashida ukazuju na značaj industrijskog dizajna u opremanju enterijera kao važnog činioca urbanog i kulturnog identiteta. U svom prepoznatljivom stylingu, u veoma energičnom i potpuno angažovanom dijalogu sa publikom, Rashid ukazuje na neophodnost osvajanja lične slobode u svetu opšteg globalizma.  Na vrlo neposredan način Karim Rashid je u beogradskoj Dvorani Doma Sindikata, pričao o nelogičnostima sveta u kome živimo, a koje je uslovio veliki jaz između analognog i digitalnog doba. Upravo promišljen i socijalno angažovan dizajn nam može pomoći da prevaziđemo taj jaz i omogućiti nam da živimo u savremenom trenutku.

U prošlosti je dizajn upotrebnih predmeta bio uslovljen tehnologijom koja je korišćena u njihovoj izradi, a danas, kad je tehnologija toliko uznapredovala da ne postoji ideja koju ne možemo realizovati, na žalost je bespotrebno nasleđeno dosta toga prevaziđenog iz tih prošlih vremena. Najveća duhovna tekovina ovog kratkog digitalnog doba koje traje svega dvadesetak godina jeste to da je individualna kreativnost dovedana do visina nikada pre viđenih u istoriji čovečanstva. Danas svaki pojedinac na raspolaganju ima brojna sredstva i načine kojima može da iskaže svoj stav, svoj glas, a to je i neprocenjivi doprinos i najbitnija karakteristika novog globalizma. Po njemu je dobar dizajn onaj koji navodi svet da razmišlja u pravcu svog boljitka, dizajn koji nam omogućuje neko novo iskustvo. Stoga je savetovao svima koji se bave kreativnom delatnošću da dobro promišljaju o tome kakvo će ljudsko ponašanje biti u budućnosti, jer sve što stvaramo u sadašnjosti se odnosi na budućnost, i direktno je oblikuje. Najpragmatičniji zaključak koji je izveo jeste, da usled masprodukcije danas imamo veći izbor svega što se nudi potrošačima, i da u takvom sistemu hiper proizvodnje konzumenti treba dobro da razmisle kome i čemu daju svoj „like“, jer indirektno od njihove odluke da nešto kupe zavisi i izgled sveta u kome živimo. Više o predavanju Karima Rashida možete videti na  http://www.youtube.com/watch

Kao gostujući učesnici na predavanju DIZAJN NOVOG GLOBALIZMA pojavili su se predstavnici  Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza  Srbije  (SIEPA), Creative Space Serbia , mladi dizajneri koji su nastupili na najvećoj svetskoj smotri dizajna „Fuori Salone" u Milanu i Jasmina Mina Sanader, kostimograf i dizajner nakita koja je predstavila svoj novi brend "CYBER COFFEE" i ukazala na neophodnost da dizajneri postanu autonomni u radu i svesni suštine svoga poziva.

Prepoznavši samu ideju i zanačaj gostujućeg predavanja jednog od najvećih svetskih dizajnera, podršku projektu su dali renomirane kompanije: ADEPTO, kao generalni sponzor, kao i sponzori VELUX, MEGA, SCHNEIDER ELECTRIC, ENMON, FLOOR EXPERTS, MEBLART i KVADRA, slovenačka firma koja je otvorila je svoj prvi salon u Beogradu, na adresi Žorža Klemansoa 19, www.kvadra.rs . Organizovavši predavanje Dizajn novog globalizma, ENTERIJER magazin je u skladu sa svojim kulturološkim angažmanom potvrdio potrebu održavanja manifestacija koje proširuju veze sa svetom i ukazao na značaj neposrednog upoznavanja sa najpoznatijim ličnostima, jer iskustvo uspešnih je najdragocenije.

Top