Gstudio

Idealna kuća 04Idealna kuća 04

Idealna kuća 04

Projekat IDEALNA KUĆA koji je časopis Enterijer pokrenuo 2010. godine predstavlja potragu za modelom porodične kuće koji će nam pomoći ne samo da sagledamo postojanje kontinuiteta u zadržavanju osnovnih, početkom veka ustanovljenih karakteristika moderne arhitekture, već nam i ukazuje šta se izmenilo u shvatanju pojma porodične kuće do danas. Projekat IDEALNA KUĆA poveren je arhitekti Vladimiru Guglu.

Najnovije ostvarenje arhitekte Vladimira Gugla predstavlja enterijer porodičnog stana u ambijentu Dedinja. Odlikuje se brižljivo ispoštovanim zahtevima investitora ali i opštim izrazom koji nosi autorsku prepoznatljivost. Ton ekskluzivnosti provejava u svakom kutku kuće. Prostor deluje otmeno i vazdušasto lako. U ovom delu Gugl nastavlja svoja istraživanja vizuelnog i emotivnog dejstva boje. Odlično poznavanje materijala i njihovo efektno aplikovanje karakteriše čitav enterijer. Likovna kompozicija počiva na principu kontrasta. Sučeljeni su glatko i rustično, svetio i tamno, matirano i sjajno, puno i prazno, savremeno i klasično. Sintetisanje modernih i klasičnih oblika predstavlja još jedan tipičan postupak ovog autora, pri čemu je klasično prisutno u izrazito stilizovanom vidu, a modem redovno oplemenjeno teksturom, ornamentom, dezenom i jakom bojom. Opšti utisak prostora jeste prostranost, funkcionalnost, udobnost i toplina, dok je estetski doživljaj vezan za naznake glamura i nesvakidašnjosti.

Vladimir Gugl, arhitekta i dizajner; Gugl:Dsgn studio, Beograd;
3D / design: Ivan Gugl, Nikola Živković; Marko Gmitrović
Arhitektura / interior design : Jelena Ilić, Aleksandra Burda, Svetlana Nešić, Ivana Zelenović

“Idealna kuća? Mislim da tako nešto apsolutno ne postoji, to je utopija…. Trebalo bi da se mnogo različitih stvari složi u celinu da bi kuća bila “idealna” – pre svega lokacija, pogled, privatnost, ekologija, realne potrebe vlasnika… pa tek onda da porazgovaramo o kvadraturi, dizajnu i sličnim stvarima. Postoji na Lapadu, u Dubrovniku jedna potpuno fenomenalna stogodišnjakinja, sva u zelenilu i kamenu, sa najlepšim pogledom na more i otoke, čuvena predratna vila Banac. Pretpostavljam da je to jedina kuća u kojoj bih voleo da živim, nešto najbliže mom idealu savršeno skockanih uslova i idealne kuće. Projekat smo radili krajem prošle godine i mogu slobodno da kažem da smo posle tri – četiri varijante dizajna koje smo nudili klijentu na kraju shvatili da bi svako preterivanje i insistiranje na “dizajnu” na tom mestu i u tom ambijentu bilo potpuno neprimereno i nepotrebno. Zahtevi našeg klijenta bili su više nego jednostavni i logični a kuća je već sama po sebi bila previše lepa i savršena, kao stvorena za uživanje. Tako smo malo podmladili prelepu staricu i nadam se produžili joj život u savršenom okruženju i lepoti još za dugi niz godina.

Kuća danas poseduje dve potpuno odvojene celine, jednu za porodicu i drugu za goste i osoblje, dva bazena, fenomenalan spa centar sa izlazom na plažu, spektakularni salon sa klavirom i kaminom, ogromnu trpezariju sa perfektno opremljenom kuhinjom… Spavaće sobe sa kompletno opremljenim garderobama i kupatilima veličine omanjeg salona. Hektar bašte u kojoj raste najegzotičnije mediteransko bilje. Sve sa pogledom na najlepši zalazak sunca na Jadranu… Idealna kuća.”


Top