Gstudio

Idealna kuća 02Idealna kuća 02

Idealna kuća 02

Projekat IDEALNA KUĆA koji je časopis Enterijer pokrenuo, predstavlja potragu za modelom porodične kuće koji će nam pomoći ne samo da sagledamo postojanje kontinuiteta u zadržavanju osnovnih, početkom veka ustanovljenih karakteristika moderne arhitekture, već nam i ukazuje šta se izmenilo u shvatanju pojma porodične kuće do danas. Koje su odlike novog komfora u bučnom vremenu u kome granice između javnog i privatnog postaju sve nevidljivije? Da li potraga za sopstvenim mikrokosmosom znači reanimiranje unutrašnjeg života prostora, kreiranje sveta u kome će predmeti imati pre svega estetsku i poetsku vrednost, ili je pak reč o iskonskoj potrebi čoveka da nađe sigurno sklonište i unutrašnji mir?

Nakon prvog projekta IDEALNE KUĆE, koji je bio poveren arhitekti Anji Ivani Milić, Idealnu Kuću 2011 realizuje arhitekta Sanjin Grbić i projektni biro Artekon.

"Projektni zadatak je zahtevao funkcionalno, kompleksno, eksibilno i adaptabilno rešenje. Projektovati porodičnu kuću za odmor velike porodice vodeći računa o korišćenju objekta u budućnosti kada deca odrastu, osamostale se i stvore svoje porodice. Pored ovog zahteva, predvideti i drugačiji scenario korišćenja objekta. U toj varijanti jedan ili više apartmana ostaju za vlasnika, a preostali bi mogli da se izdaju i da objekat dobije i komercijalni karakter. Prvi, ulazni i drugi nivo sa bazenom, u svakoj varijanti ostaju zajednički, i koriste ga svi ukućani i gosti. Da bi se ostvarila nezavisnost apartmana, panoramski lift i stepenište su projektovani kao funkcionalno izdvojena vertikala, smeštena na severoistočnoj strani parcele, pored javnog stepeništa koje tangira lokaciju. Pad terena je iskorišćen za izgradnju dva suterenska nivoa, koji su orijentisani samo ka moru. Treći nivo ima tri slobodne fasade; zadnja je ujedno i potporni zid i naslanja se na teren iza kuće." - Sanjin Grbić

Graditelj vila na Dedinju i Senjaku, autor preko stotinu projekata, Sanjin Grbić je tokom svoje poslovne karijere duge više od dve decenije realizovao poslovno-stambene komplekse, tržne centre, hotele, crkve i objekte od kulturno-istorijskog značaja. Visok prosek na studijama omogućio mu je stipendiju Energoprojekta, pa je nakon završetka studija dve godine proveo radeći u najprestižnijoj domaćoj kompaniji. Na poziv profesora Petra Vulovića postaje asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu od 1989. do 1994. godine. Paralelno sa akademskom karijerom radio je u građevinskoj kompaniji Koling, u kojoj potpisuje najviše autorskih projekata. Obim obaveza i rastrzanost između akademske i graditeljske karijere rešena je definitivnim izborom rada u kompaniji Koling, koja je tih godina bila u neverovatnom uzletu.

Tokom narednih 13 godina projektovao je niz rezidencijalnih kompleksa u elitnim naseljima, kao i mnogobrojne objekte u Beogradu. Najveći izazov u radu mu je projektovanje vila koje već u svom imenu poseduju svu raskoš koja arhitektama pruža svu slobodu imaginacije. Iz bogatog opusa realizovanih projekata vila posebno se izdvaja Vila u Lackovićevoj, koja je uvrštena u zbornike arhitekture kao značajan rezidencijalni objekat građen od 90-tih do danas. Od elitnih rezidencija projektovao je i nekoliko referentnih kuća na Mačkovom kamenu na Dedinju, a poznat je i po objektima u Tolstojevoj, Bulevaru mira, ulici Vladete Kovačevića, itd. Za projekat naselja Panorama Dedinje dobitnik je nagrade Grada Beograda 2006. godine. Član je mnogih stručnih i profesionalnih organizacija i udruženja: Inženjerske komore Beograda, Federacije arhitekata Srbije i Potkomisije za arhitektonsko planiranje Skupštine Beograda; suosnivač je i član borda direktora SERBIAN GREEN COUNCIL-A. Nakon Kolinga, 2007. osniva sopstveni studio Grbić. Tokom višegodišnje saradnje sa ARTEKONom realizuje brojne projekte, većinom na teritoriji Ruske Federacije. Jedan od njih je i Vila u Budvi, koja po svim karakteristikama odgovara viziji IDEALNE KUĆE.

"Najveći izazov ali i zadovoljstvo mi je projektovanje vila. One poseduju raskoš već u svom imenu i dozvoljavaju vam da se razmahnete."

Izuzetna lokacija - deo grada koji se zove Gospoština, padina iznad starog grada i čuvenog hotela Avala. Istočna orijentacija, idealna insolacija, prepodnevno sunce, bez neprijatnog zapadnog sunca koje traje dugo u poslepodnevnim časovima. Morfologija padine i konguracija terena obezbeđuju fantastične vizure na budvanski zaliv i stari grad već od drugog nivoa - nivoa bazena.

PRVI PODZEMNI NIVO
Najniži nivo, ulazno dvorište, garaže za smeštaj pet automobila, hol sa liftom i stepeništem. Na ovom nivou nalazi se i vinski podrum - atrakcija za porodicu, prijatelje i goste. Tehnički prostori, mašinske, vodovodne, elektro instalacije i bazenska tehnika.

DRUGI PODZEMNI NIVO
Na drugom nivou se nalaze zajednički sadržaji: bazen sa akuzijem, sauna, masaža, teretana, svlačionice i jedan manji apartman, kao i velika terasa sa žardinjerom sa pogledom na more.

PRVI NADZEMNI NIVO
Na prvom nadzemnom nivou - nivou prizemlja predvien je apartman sa dve spavaće sobe: većom - roditeljskom sobom i jednom manjom, dečjom sobom. Sobe su projektovane sa sopstvenim kupatilima. Dnevni prostori, boravak sa kaminom, kuhinja i trpezarija orijentisani su ka istoku, izlaze na natkrivenu terasu i dvorište preko frontalne zastakljene fasade sa kliznim vratima. Noćna zona je intimnija, smeštena u mirniji ambijent sa orijentacijom na bočna dvorišta. Na ovom nivou predviđen je i alternativni ulaz sa bočnog, javnog stepeništa.

PRVI SPRAT
Na prvom spratu nalazi se apartman sa dve spavaće sobe: većom - roditeljskom sobom i jednom manjom, dečjom sobom. Sobe su projektovane sa sopstvenim kupatilima. Dnevna zona obuhvata dnevni boravak sa kaminom, kuhinju i trpezariju. Na ovom nivou rešene su dve terase, na istočnoj i zapadnoj strani.

DRUGI SPRAT
Na drugom spratu smešten je penthouse sa dnevom zonom i dve spavaće sobe: većom - roditeljskom sobom i jednom manjom, dečjom sobom. Sobe su projektovane sa sopstvenim kupatilima. U dnevnoj zoni koja izlazi na terasu, smešteni su dnevni boravak sa kaminom, kuhinja, trpezarija i radna soba.

Posvećujući podjednaku pažnju enterijeru i smatrajući ga ne manje važnom dimenzijom čitavog objekta, projektom je uspostavljena interaktivna veza ovih elemenata, čime je omogućeno da enterijer postane konstruktivni segment arhitektonskog rešenja.

BAZEN & SPA
Na najnižem, podrumskom nivou rešeni su pešački i kolski prilazi i garaža, dok je suterenski nivo namenjen prevashodno rekreaciji. Na ovom nivou predviđen je đakuzi bazen, sauna sa hladnim tušem i teretana sa pratećim prostorijama. Na ovom nivou smešten je i apartman za pomoćno osoblje. Ispred bazenskog prostora i teretane projektovana je popločana terasa sa žardinjerom. Dve palme na severoistočnom delu parcele su sačuvane, kao i deo kvalitetnog zelenila po rubnim delovima, ka susedima.

Zelene terase iznad suterena su generalno zatravljene. Projektom spoljnog uređenja predviđena je sadnja visokog cvetnog drvenastog zelenila i mediteranskog žbunastog cvetnog zasada na delu ograničene dubine zemljanog zastora. Na delu slobodne parcele, van zone suterena predviena je sadnja visokog i niskog rastinja. Posmatrana iz dvorišne perspektive, ova vila otkriva svoj suštinski aspekt, ekstrovertnost i osunčanost. Ovo je kuća u kojoj nameštaj i odabrani komadi nalaze pravu poziciju u dijalogu sa prirodom i predivnim budvanskim zalivom.

Top